Halálos motorbaleset vétlenül – Az anya kötelessége

„Az a kötelességem, hogy harcoljak a fiamért, mert ő azt már nem teheti meg; ez az anya feladata.” Berta Istvánnétól, a tavaly tavasszal Alsóörsnél motorbalesetben elhunyt Berta Barnabás Zoltán édesanyjától származik ez a mondat.

A motorbaleset tönkre tette a családot

A gázoló elvette a fiamat, a leendő menyemet, a bánatba belehalt a férjem, az egészségi állapotom miatt nem tudok dolgozni, leszázalékolnak, tavaly március vége óta gyógyszereken élünk lányommal.

Bővített mondatban egy év. A motorbaleset néhány másodperc alatt tette tönkre a család életét tavaly március legvégén. Az anya és lánya azóta pszichiáterhez jár, gyógyszert, nyugtatókat és antidepresszánsokat kell szedniük.

– A pszichiáter azt tanácsolta, hogy engedjük el őket , és próbáljuk felépíteni újból az életünket – mondta az anya, aki hozzátette, hogy ez addig nem kezdődhet el, míg a vétkes sofőr nem kap súlyosabb büntetést.

A halálos motorbaleset egy kanyarban történt

A tragédia tavaly március 30-án, szombaton délután történt a 71-es út Alsóörs-Balatonalmádi közötti szakaszán egy kanyarban. A gépkocsival haladó H. Alajos nem tudta befejezni egy gépkocsisor előzését, ezért ütközött egy motorral, amelyen ketten ültek, majd keresztbe fordulva az úton egy másik motoros hajtott az autóba.

A motorosok azonnal meghaltak. Az első motoron ült az alsóörsi fiú menyasszonyával, a másodikon egy almádi fiatalember.

Az ügyben csaknem egy év elteltével a bíróság ítéletet hozott, ami első fokon jogerőssé vált. A vétkes sofőrt egy év hat hónap fogházbüntetésre ítélték több ember halálát okozó közúti baleset vétsége miatt.

Az alsóörsi fiatalember anyja és húga nem hagyta annyiban a dolgot, nem tudtak belenyugodni abba, hogy három ember életéért mindössze másfél év fogházra ítéljenek valakit.

Kiderítették, hogy az ügyben eljáró szakértő végzettsége nem elégséges

Ennek a kifogásnak eleget adott a megyei főügyészség és perújítási nyomozást rendeltek el. (Az, hogy jogerőre emelkedett bírósági ítélet után az ügyészség egy új körülmény miatt perújítási nyomozást rendel el, rendkívül ritkán történik meg.)

A családtagok vitatják azokat a megállapításokat, amiket a bíróság az ügyben enyhítő körülményként értékelt. Például azt, hogy az első motoros gyorsabban ment a megengedettnél, és késedelmesen reagált az előzésben lévő Corsára.

A család által felkért szakember érdeklődésünkre úgy nyilatkozott, hogy abban a szakértői anyagban, ami alapján meghozták az ítéletet, véleményük szerint több hiányosság is van.

A biztosítási kárrendezéssel, szaktanácsadással és igazságügyi szakértéssel foglalkozó cég

vezetője, Vinkelman István szerint nem vették figyelembe a legelső motoros (a két balesetet szenvedett motoros előtt egy harmadik haladt, aki elkerülte az ütközést), valamint egy másik, az ügy szempontjából fontos gépkocsivezető vallomását.

(a család képviseletét ellátó Vinkelman István igazságügyi műszaki szakértő indoklását 4perc 26mp-től láthatják)

Az érintett autós azt tudta volna megerősíteni, hogy a balesetet okozó autós nem folyamatosan előzött, hanem előbb bevágott két autó közé, majd ismét kisorolt.

Ez azért nagyon fontos momentuma az ügynek, mert a bíróság osztott felelősséget állapított meg, többek között arra hivatkozva, hogy az első motoros reakcióideje nem volt megfelelő, öt másodperce lett volna az ütközés elkerülésére.

Halálos balesetben az elhunyt családtagjainak is jár kártérítés. Kárrendezési iroda szakszerűen összeállítja kárigényét.

Az új adatok szerint viszont jóval kevesebb idő alatt játszódott le az esemény. Hozzátette: vitatják azt is, hogy annak a motorosnak, aki saját sávjában halad, tegyük fel kilencven helyett százzal, száztízzel (ami mindössze 10-15 százalékos sebességtúllépés lenne) jelentős közrehatása volt a balesetben.

A családtagok furcsának találják azt is, hogy már az első bírósági tárgyalás után meghozták az ítéletet, az ügyész pedig nem fellebbezett. Vinkelman István szólt arról, hogy amennyiben a büntetőeljárás nem hoz olyan eredményt, amit család el tud fogadni, akkor polgári peres eljárást is indíthatnak.

A motorbaleset súlyos lelki traumát, további tragédiát eredményezett

 • A férjem magába fojtotta fia halála miatti bánatát, május elsején hagyott itt minket örökre. Előtte mindennap kijárt a temetőbe, azt mondogatta, hogy a fia mellé temessük. Szinte vágyakozott utánuk, pedig mindent megpróbáltunk a lányommal, hogy segítsünk rajta; nem sikerült.
 • Felépítettük az életünket, ami pillanatok alatt összeomlott, már csak romok vannak belőle. Az anya elmondta, hogy sokat beszélgettek a férjével, próbálták mindentől megkímélni. Kértük, hogy maradjon itt velünk, de őket választotta.
 • Beszélgetés közben kiderült, hogy a fiú volt a családfenntartó, kamionsofőrként dolgozott. Menyasszonyával a szülőkhöz közel akartak építkezni.
 • Van egy kis földünk is, amit korábban a férjem művelt meg, azzal sem tudom, mi lesz, a traktor itt áll az udvarban. A baleset idején Berta Istvánné pont a kertben volt.
 • Hallottam a mentőhelikoptert, de nem gondoltam semmi rosszra, mert a fiúknak már visszafelé kellett volna jönniük. Nem sokkal később megállt egy rendőrautó az ügyeletes orvossal a ház előtt.
 • Kopogtatott egy rendőr, és azt kérdezte, hogy itt lakik-e Berta Barnabás? Meg sem vártam a kérdés végét, bejöttem a házba, a férjemnek és a lányomnak kellett velük beszélnie.

A baleset előtt, amikor innen elindultak az almádi fiatalemberrel, pont arról beszéltek, hogy lassan családot kellene alapítani. Aznap ünnepelték volna a Barnabás szerelmének, Szilvinek a születésnapját, már az ajándékok is megvoltak.

Csak néhány másodpercet tudtam Szilvivel beszélni, mert már indultak is a motorral – emlékszik vissza Berta Tünde az utolsó pillanatokra.

A tesóm szobája a mai napig úgy van, ahogy hagyta, hetekig be sem mertünk menni oda. Szó esik arról is, hogy sok mindent bántásként éltek meg, például az olyan sms-eket, amelyekben azt írták: az üljön motorra, aki tud motorozni.

Az sem esett jól, hogy a baleset után a motoros barátok is elmaradtak. Volt, amikor húsz motor állt itt, úgy indultak el…

Amíg számunkra megnyugtatóan nem lesz vége az ügynek, nem tudjuk újrakezdeni az életünket. Végig fogjuk járni az utat, mert tartozunk nekik ennyivel.

Egy anyának az a kötelessége, hogy kiálljon a gyerekéért

Harcoltam a férjemért, most harcolni fogok a fiamért is. Utána talpra állunk, mert erősek vagyunk, ők is ezt akarnák, hogy éljük tovább az életünket.

A halálos motorbaleset körülményeiről és a család által felkért szakértő indoklásáról a Fókusz riportfilmet is készített.

Halmos György (Forrás: Veol.hu)


Szolgáltatásaink:

 • Személyi sérüléssel kapcsolatos kárigények intézéseBaleseti Kárrendezési iroda
 • Nemzetközi és belföldi baleseti kárigények összeállítása
 • Élet és baleseti járadékigények összeállítása
 • Sérelemdíj igények érvényesítése
 • Biztosítói kárrendezés gyorsítása
 • Gépjárműkárok rendezése
 • Igazságügyi műszaki kárszakértői tevékenység
 • Biztosítási szakjogász általi jogi képviselet
 • Európai baleseti bejelentő (kék-sárga) letöltése.
 • Személy és árufuvarozók biztosítási szerződéseinek felülvizsgálata a kárrendezési specialista szemszögéből

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *