A biztonságos autózás egyik alappillére a megfelelő gumiabroncs

A gumiabroncsok nagy mértékben hozzájárulnak a biztonságos autózáshoz. Fontos, hogy mindig az évszaknak megfelelő abroncsot használjuk, és hogy ez az abroncs legyen megfelelő állapotban, ne legyen a megengedettnél nagyobb mértékben elkopva. Sokan váltanak négyévszakos gumira, ezek az abroncsok is egyre jobb és jobb teljesítménnyel rendelkeznek. Az enyhébb telek is sok esetben indokolják a váltást, de a magyarok többsége még mindig a téli-nyári szettet használja.

Télen és nyáron is biztonságban

A nyári gumik esetében fontos, hogy azok jól tapadjanak a különböző felületeken, hogy jól fékezhetők és precízen irányíthatók legyenek nagyobb sebességnél, kanyarokban is. Ezen felül az is fontos, hogy gyorsan és hatékonyan vezessék ki a vizet az abroncs felületéről, így minimalizálva az aquaplaning, azaz a vízen felúszás kockázatát. Ennek egyébként télen és nyáron egyaránt megvan az esélye.

A téli közlekedés egész más, mint a nyári. Ilyenkor sok-sok kompromisszumot kell kötnünk. A látási viszonyok a legtöbbször nem épp ideálisak, a napsütéses órák száma kevés és akkor még jön a köd, az eső, pára, havazás. Mindez pedig az útfelület tapadásán is érezteti hatását. A téli gumiknak számos kihívásnak kell tehát megfelelniük. Jól kell tapadniuk a havas, jeges úton, és a zord hidegben, a kemény mínuszokban sem szabad, hogy túl keménnyé, rugalmatlanná váljanak. A téli gumi vásárlása előtt fontos a pontos méret ismerete.

Hogy mikor vegyünk téli gumit? Érdemes már akkor elkezdeni a keresgélést, amikor tudjuk, hogy szükségünk lesz rá, tehát tavasszal, a nyári gumik felkerülése után is elkezdhetünk keresgélni. A gumiabroncsakciok.hu kínálatában igazán kedvező árakon találhatunk téli abroncsokat, a legnagyobb gyártók prémium termékein keresztül, a középkategóriás abroncsokon át egész az olcsó, budget kategóriás abroncsokig.

Fókuszban a 175 65 r14 téli gumi

A méret ismerete tehát elengedhetetlen, erről az autó kézikönyvében tájékozódhatunk, ha pedig ez nem áll rendelkezésünkre, akkor a gumi oldalán is elolvashatjuk illetve az internetes keresőket is segítségünkre hívhatjuk. Utóbbi esetben az autónk pontos típusát jó, ha ismerjük. Egy abroncs mérete három dologból tevődik össze, a szélességből, az oldalfal magasságból és az átmérőből. Ezt mutatják a számok, arányok: 175 65 r14.

Még ha tudjuk is a pontos méretet, akkor is sok-sok abroncs közül lehet választani. Ha a havas úton való tapadást helyezzük előtérbe, akkor a BFGoodrich G-Force Winter 2 igazán jó választás, mint ahogy a Nokian WR D4 és a Continental WinterContact TS860 téli gumi is kiválóan tapad a hóban, jól fékezhető, gyorsítható és irányítható a havas úton is. A nedves úton való fékezhetőség, kezelhetőség és kanyarodás is fontos, ebből a szempontból a Continental fenti abroncsa ideális választás, de ugyanígy a Goodyear UltraGrip 9 is kiváló abroncs, csakúgy, mint a Bridgestone Blizzak LM-005. A száraz úton a Continental és a Bridgestone abroncsai mellett érdemes megemlíteni a Hankook Winter Icept RS2 W452 téli gumit is, de a Nokian WR Snowproof is jó választás lehet. A zajszintet nézve a Bridgestone és a Nokian abroncsai a legcsendesebbek, de a Pirelli Cinturato Winter is jó választás lehet ebből a szempontból.

Aki sokat vezet, annak érdemes figyelembe vennie a zajszintet is, mert egy zajos abroncs rontja a vezetési élményt, és a figyelemre is negatív hatással van. Az abroncsok költségeit nézve ne csak az árakat nézzük meg, hanem azt is, hogy mennyi az abroncs futásteljesítménye, milyen az üzemanyag-hatékonysága, ezek együtt jelentik a költséget és így vizsgálható meg, hogy melyik a legjobb választás. Ebben a méretben a Nokian abroncsa jeleskedik költséghatékonyság szempontjából, de a Goodyear és a Continental is ott van az élen.

Sok-sok szempont mérlegelendő, mielőtt valaki új abroncsot vásárol, épp ezért érdemes rászánni az időt a keresgélésre. Jó árakat szezon előtt, szezon után, de még közben is találhatunk, egyszerűen csak figyeljük az árak alakulását és az akciókat.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *