Sérelemdíj

Sérelemdíj: a ma hatályos törvények szerint 2014-től a nem vagyoni kártérítést váltotta fel.

A sérelemdíj fogalma

Polgári Törvénykönyv rendelkezik arról, hogy sérelemdíj kinek, milyen esetekben jár. Sérelemdíjat a bíróság vagy a biztosító azoknak ítélhetnek meg, akiket személyiségi jogaikban megsértenek. Személyiségi jogok lehetnek, ha valakinek rossz hírét költik, hamis híreket közölnek róla az újságban. Ekkor is járhat a sérelemdíj. De személyiségi jog a testi épséghez, egészséghez és az élethez való jog is, tehát nagyon is ide tartozik ez a fogalom.

Sérelemdíj a baleseti kártérítésben

Egy vétlen baleset után a sérelemdíjat minden esetben a sérültnek kell igényelnie. Mértéke rendkívül sok körülménytől függ, összegének meghatározását célszerű tapasztalt kártérítési szakértőre bízni.

A sérelemdíj igény összeállítását bízza kártérítési gyakorlattal rendelkező szakértő irodára!
A sérelemdíj igény összeállítása nagy tapasztalatot igényel. Bízza baleseti kártérítési szakértőre!

A nyugat-európai országokkal ellentétben a kártérítési perek során a sérelemdíj megállapításának bírói gyakorlata sem kedvez a károsultnak. így célszerű a baleseti kártérítési folyamat alatt a biztosítóval – a jogsértés, és a sérelem súlyosságától függően – peren kívül megegyezésre törekedni. A megegyezéses, másnéven gyorskárrendezést nem csak a gépjármű-kárrendezés során alkalmazzák a biztosítók. Azonban a megegyezéses kárrendezésnek  is jócskán vannak csapdái, ha a sérelemdíjra jogosult vétlen károsult kellően nem tájékozott, és nincs segítségére egy valóban független szakértő. Az egyik legnagyobb csapda, hogy a biztosító gyorskárként hamar felajánl egy alacsony összeget, azonban ez a megajánlott kárösszeg köszönőviszonyban sincs a reális és valós sérelemdíj összegével.

Használja ki baleseti kártérítésben jártas szakértők több évtizedes kárrendezési tapasztalatát!

Hogyan lehet elérni a sérelemdíj kifizetését a baleseti kárrendezési folyamat során? A kérdésre választ kap írásunkban.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *