Bonus – Malus – Károkozói pótdíj

Mi az a bonus-malus?

Bonus:

díjkedvezmény, amellyel a biztosító az ügyfél tartós kármentességét honorálja. A kedvezmény realizálódhat a díj egy részének visszafizetésével (pl. casco) vagy a következő évi díj csökkentésével (pl. kötelező gépjármű felelősségbiztosítás). A kötelező biztosításnál egy balesetmentes (kármentes) év elteltével egy bónusz osztályt lép a biztosított. Jelenleg 10 bónusz osztály érhető el.

Malus:

Jelenleg négy malus osztály van (M1, M2, M3,  M4). A legmagasabb díjat M4 malus osztályban kell fizetni, mely a B10 (legolcsóbb) kötelező biztosítási díj többszöröse is lehet. A kötelező biztosítás kalkulátorral kiszámolhatja a kgfb díját, sőt meg is kötheti a legolcsóbb kötelezőt is.

Károkozói pótdíj:

Ha az ügyfél egy biztosítási éven belül személygépjárművével 1 kárt okoz, akkor bónusz osztálya a következő évtől 2 díjosztállyal romlik. (tehergépjármű esetében „csak” 1 díjosztályt romlik). A Bónusz-Malusz rendelet előírja, ha a károkozó megtéríti a biztosítónak az általa kifizetett kártérítést, akkor meglévő bónuszfokozatát nem sorolják vissza. Azonban…

Károkozás esetén a KGFB biztosító a bónusz romlásán felül többletdíjak is kér a biztosítottól, ezt nevezzük károkozói pótdíjnak! Tehát hiába fizeti vissza az ügyfél a kifizetett KGFB kártérítést a biztosítónak, a kárelőzmény nem kerül törlésre, és -biztosítótól függően- jelenleg (2019-ben) 135-300% (!) károkozó pótdíjat is alkalmaznak! Ez a büntetés 3-5 évig sújtja az ügyfelet, ezért következő biztosítási évfordulóval váltson KGFB biztosítót és keresse meg a legkisebb károkozói pótdíjat alkalmazó autóbiztosítót!


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek