Alulbiztosítás

Az „alulbiztosítás” azt jelenti, hogy a biztosított vagyontárgy, felelősség vagy életbiztosítás összegét alacsonyan határozták meg a tényleges károk vagy veszteségek fedezéséhez képest. Ez azt eredményezheti, hogy a biztosított nem kap teljes körű kártérítést, ha valódi káresemény következik be.

Az alulbiztosítás akkor fordul elő, ha a biztosított vagyontárgy tényleges értékét vagy a kockázat mértékét rosszul értékelték, és ennek eredményeként a biztosító fedezeti összege (biztosítási összeg) alacsonyabb, mint amennyire valójában szükség lenne. Ez a helyzet lehet például lakásbiztosítás esetén ha a biztosított nem megfelelően értékeli az ingatlant vagy a lakásban lévő értéktárgyak értékét, akkor káresemény esetén nem kap teljes körű kártérítést. A biztosító a kárrendezés során aránylagos kártérítést alkalmaz (pro rata térítés), amilyen arányban áll a biztosított érték a veszélyeztetett értékkel, olyan arányban fizeti ki kártérítést a tényleges kárhoz képest. A premier risk biztosításoknál nem jöhet szóba a pro-rátázás.

Hogyan kerülhető el az alulbiztosítás?

  1. Értékbecsléssel: Körültekintően értékelje fel a biztosított vagyontárgy vagy a felelősség (okozható kár) mértékét, és frissítse rendszeresen a biztosítási összegeket.
  2. Konzultáljon alkusszal, vagy biztosítási szakértővel: Vegye igénybe egy valóban független biztosítási szakértő segítségét az értékbecsléshez, szerződéskötéshez, különösen, ha egyedi vagy értékes tárgyakról van szó.
  3. Ellenőrizze rendszeresen a biztosítási fedezetet: Frissítse rendszeresen a biztosítási fedezetet az életkörülményei, kockázati veszélyei és a vagyonának változásai szerint.

Az alulbiztosítás veszélyei

  • Nem kap teljes kártérítést. Káresemény esetén a biztosított nem kapja meg a teljes körű kártérítést, ami pénzügyi nehézségeket okozhat. A kár helyreállítására / vagyontárgy pótlására nem lesz elegendő a kifizetett kártérítés.
  • Pénzügyi bizonytalanság. Az alulbiztosítás miatt a biztosítottnak saját pénzügyi tartalékaiból kell fedeznie a kár helyreállításának egy részét, ami pénzügyi terheket ró rá.
  • Biztosító felmondhatja a szerződést. Ha a biztosított rendszeresen alulbiztosít, nem fogadja el az indexálást / értékkövetést a biztosítási összeg növelését a biztosító évfordulóval felmondhatja szerződést.

Hasonló cikkek