Újabb csapás az autósokra, többszörösére rúghat a fenntartási költség

FMH – Nyolc csapást mérnek az új esztendőben az autósokra? Összeszámoltuk, s kiderült, 2012-ben jelentősen nőnek az autósok terhei. A kormány terveinek hatásait egyesek november elsejétől megérzik, hiszen a gázolaj jövedéki adóját napokon belül emelik.

Az autósok fizetnivalója csak több lesz

Sem a magánszemélyeket, sem a vállalkozásokat nem kíméli a kormány, a tervezett adóemelések sújtják a közlekedőket. November elsejétől emelkedik a gázolaj literje, mert magasabb lesz annak jövedéki adója. Nő az áfa mértéke, bár az uniós tagállamok közül hazánk eddig is kimagasodott magas adókulcsával.

Változik az átírási illeték, s persze rosszabbul járhatnak. Több lesz a kötelező biztosítás, ha bevezetik a baleseti adót, s nem csak a több kárt okozókat, minden autóst sújtanának. Emelkedik a környezetvédelmi termékdíj, a regisztrációs adó mértéke, nő az autópálya használatának díja, s több cégautó adót kell fizetni. A szakemberek szerint a biztosítók nem emelik nagyon áraikat, melynek oka lehet a tervezett baleseti adó is.

– Habár néhány napon belül, november 1-jén elvileg ki kellene hirdetni a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakat, nincsenek egyszerű helyzetben a biztosítók, hiszen a baleseti adó pontos mértékéről még most sem lehet semmi biztosat tudni – mondja Vinkelman István, a BÜSZI Kft. biztosítási szaktanácsadója, akinek a tudomása szerint a baleseti adót akkor is be kell fizetniük majd a biztosítóknak, ha azt a saját ügyfeleiktől nem tudják beszedni. Ez azt jelenti, hogy a kormány gyakorlatilag egy vállalkozás nyakába varrja az adóbeszedés nehézségeit. Másrészt azok a kispénzű autósok, akiknek a pluszadó kifizetése nagy nehézséget jelent, nekiállnak az autó karbantartásán, a gumikon, a fékbetéteken spórolni, ami pedig a közúti közlekedés biztonságát csökkenti.

A kárrendezési szakértő szerint nem indokolt a KGFB díjak további csökkentése

Vinkelman István egyébként nem számít a kötelező-piacon jelentős díjcsökkenésre, ugyanis véleménye szerint a kötelezők árai már tavaly óta annyira lent vannak, hogy ez már a normális kárrendezést is veszélyezteti.

– Annyit lehet tudni, hogy egy módosító javaslat évi harmincezer forintban maximalizálná a baleseti adót, mert a fuvarozó cégek életben maradását az ennél nagyobb különadó már komolyan veszélyeztetné. Véleményem szerint viszont éppen azok a kisvállalkozások kerülnek veszélybe, amelyek két-három vagy mindössze egyetlen autóval dolgoznak, s amelyeknek az árbevétele nyilvánvalóan nem milliárdos nagyságrendű.

A másik, dízelautósokat különösen sújtó dolog a gázolaj árának emelkedése: néhány héten belül literenként 25 forinttal lesz drágább egy liter gázolaj, ami egy 60 literes benzintank esetében 1500 forintos drágulást jelent. Kérdés, a kisvállalkozások továbbhárítják-e ezt a drágulást a fogyasztókra? – tette fel a kérdést Vinkelman István.

A biztosítási alkuszok sem várnak kötelező díjemelést

Krausz Ferenc, a BAG Biztosítási Alkusz Kft. területi vezetője elmondta, jelenleg teljes a titoktartás, a biztosítók nem szivárogtatták ki a jövő évre tervezett biztosítási díjakat. Ennek ellenére a szakember nem számít sem jelentős díjnövekedésre, sem pedig csökkenésre. A stagnáló árakat az autósok talán az első negyedévben még élvezhetik.

Ha a kormány elfogadja a baleseti adóról szóló tervezetet, a biztosítótársaságok emelhetik az október végén, november elején közzétett díjakat. A tervezet szerint az új adó beszedésével ugyanis a biztosítókat bízná meg a kormány – mondta a szakember. Majd hozzáfűzte, erre azonban csak az első negyedév végén kerülhetne sor. Enélkül a már közzétett árak 2012. december 31-éig érvényben maradnak. Megjegyezte, ezért is közeledik most egy fontos időszak, az autósok számára az internetes kötések jelenthetik talán a legtöbb kedvezményt, a biztosítók ugyanis a papírmunkán, adminisztrációs tevékenységek körén igyekeznek költséget csökkenteni.

Emellett pontosan kell a biztosítottaknak korábbi káreseményről tájékoztatást adni a biztosítók felé, mert a társaságok a bónusz-malusz rendszerről nem kötelesek igazolást adni, a kárelőzmény azonban befolyásolhatja a díjakat.

– A legfontosabb, hogy az ügyfelek pontosan adjanak tájékoztatást a kötéskor, mert ha a szerződés létrejön, azon nem tudunk módosítani akkor sem, ha valamilyen kedvezményt nem vett igénybe az ügyfél – mondta Krausz Ferenc, aki szerint tudatosabban választanak az autósok biztosítót. Hozzátette, sokan már most érdeklődnek, s keresik az internetes kalkulátorokat, tartanak attól, hogy a baleseti adó jelentősen növeli a díjat.

Házi Péter, Miskei Anita

Forrás: Feol.hu (http://feol.hu/cimlapon/ujabb-csapas-az-autosokra-tobbszorosere-rughat-a-fenntartasi-koltseg-1124776)

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *