Pintér: Az egész országra kiterjesztik a közbiztonsági mintaprogramot

Öt északkeleti megyében már sikerrel működik, a kormány múlt heti ülésén úgy döntött, július 1-jétől az egész országra ki kell terjeszteni. A rendőrség december 31-éig megkapja a pénzt.

Pintér Sándor hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a mintaprogram kiterjesztése 2 milliárd 287 millió forint többletet igényel, ezt megszavazta a kormány, a rendőrség pedig december 31-éig megkapja a pénzt. A belügyminiszter emlékeztetett: a 24 órás rendőri jelenlétet biztosító mintaprogramot tavaly az ország öt északkeleti megyéjében vezették be, és 2014 első felében is folytatódhatott a program. A rendőrség konferencián értékelte a mintaprogram eredményét, azt jónak ítélte, és az állampolgárok és az önkormányzatok pozitív visszajelzései alapján úgy döntöttek, kiterjesztik azt a többi megyére is.

Kárrendezési iroda 728 - 90- 009-5
Pintér Sándor kérdésre válaszolva elmondta: a mintaprogram december 31-én véget ér, de a terv az, hogy „általános rendőri feladatként” tovább folytatódjon, az ehhez szükséges költségvetési forrásokat a költségvetési törvényben kell tervezni. Utalt arra, hogy amikor azt mondja, az országban rend van, az egyfajta általánosítás, de mint mondta, azt ígéri, egyre kevesebb bűncselekmény lesz és az európai átlagnál nagyobb lesz a közrend, közbiztonság.

Az egész országra kiterjesztik a közbiztonsági mintaprogramotPapp Károly országos rendőrfőkapitány – aki egy június 25-ei konferencián már beszélt a mintaprogram kiterjesztéséről – a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, a közrend, közbiztonság megítélése szempontjából alapvető jelentőségű, hogy milyen a közterületek rendje.
Mint mondta, a programot abban az öt megyében indították el, ahol „a leghangsúlyosabbak” voltak a bűnügy-közbiztonsági problémák. Jelezte: nemcsak az állampolgárok, önkormányzatok vélik úgy, hogy javult a közbiztonság az érintett megyékben, azt a statisztika is alátámasztja.
Az öt megyében 15,1 százalékkal kevesebb bűncselekményt regisztráltak, mint korábban, a lopások és betöréses lopások száma 19,5 százalékkal csökkent, a gépkocsilopások száma 27,7 százalékkal, ugyanakkor például az ittas járművezetések felderítése 37 százalékkal növekedett.

Közel 11 ezer embert fogtak el bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A program július 1-jével elindult és Magyarország mind a 3154 települését érinti, a helyi rendőri szervek és a körzeti megbízottak munkáját a területi rendőri szervek közterületi állománya és a Készenléti Rendőrség bevetési állománya segíti, de bevonják a munkába a polgárőröket is. A programokat, ellenőrzési útvonalakat a helyi sajátosságokra figyelemmel alakítják ki és folyamatosan alakítják azokat a változásokhoz.
Jelezte: a feladat miatt keletkező túlszolgálatot pénzben váltják meg, a 2,3 milliárd forint 70 százalékát személyi, 30 százalékát dologi kiadásokra fordítják.
forrás: MTI


 

  • Kárrendezési iroda logoBaleset érte és tanácstalan?
  • Alacsony a biztosító által megállapított kártérítés összege?
  • Nem fizet a biztosító?
  • Személyi sérülés érte?
  • Kárszakértőre van szüksége?
  • Külföldi baleset történt és nem ismeri az adott ország jogrendjét?

 

 

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *