Nőtt a munkahelyi balesetek száma

Nőtt a munkahelyi balesetek száma tavaly Magyarországon, 88 cég tevékenységét függesztették fel: összesen 17 222 munkavállaló szenvedett balesetet a munkavégzéssel összefüggésben, míg egy évvel korábban 17 025 esetet regisztráltak, ez 1,2 százalékos növekedésnek felel meg – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkavédelmi Főosztálya összesítéséből.  A hivatal 187 esetet minősített súlyosnak. A statisztika szerint tavaly 53-an veszítették életüket munkavégzés közben, míg 2012-ben 57 ember halt meg.

A munkahelyi balesetek megoszlása

A legtöbb munkahelyi balesetet, 3106-ot Budapesten regisztrálták, a legtöbb halálos munkabaleset, 9 azonban Pest megyében történt. Budapesten, Fejér megyében, és Hajdú-Bihar megyében egyaránt 6 halálos munkabaleset történt 2013-ban. Az adatokból az is kiderül, hogy a munkabalesetek leginkább a gépiparban fordulnak elő, 2013-ban az ágazatban 3317 esetet regisztráltak, ezek túlnyomórészt férfiakkal fordultak elő. A rangsorban a második a feldolgozóipar 2944 esettel, ezt a szállítás, raktározás, posta, távközlés követi 2207 balesettel. Ezekben az ágazatokban is inkább a férfiak a balesetek elszenvedői.

Személyi sérüléssel kapcsolatos baleseti kárigények összeállítása szakértő kárrendezési iroda által.

Kárügyek felülvizsgálata akár 3 évre visszamenőlegesen is!

A feldolgozott munkahelyi baleseti jegyzőkönyvek alapján készült jelentés szerint legtöbbször az 50 és 250 fő közötti, valamint a 10 és 50 fő közötti munkavállalót foglalkoztató cégek dolgozóit éri baleset.
A munkavédelmi felügyelők 142 esetben több mint 52,5 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki, 72 ügyben pedig több mint 7,1 millió forint eljárási bírságról határoztak. Három munkáltató ellen tettek bűnvádi feljelentést, és 88 cég tevékenységét függesztették fel.

forrás: MTI

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *