Már csak napok vannak a kötelező biztosító váltásra

Már csak néhány napja maradt a kötelező biztosító váltásra annak az autósnak, aki szeretné újra cserélni idei kötelező felelősségbiztosítását. A január elsején évfordulós kötvényeket december 01-ig lehet felmondani, majd december végéig kell megkötni a jövő évre szóló új biztosítást.

Ki köthet most új kötelező biztosítást?

2010 óta már nem automatikusan a naptári évhez igazodva, hanem a biztosítás évfordulóján lehet felmondani és újrakötni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat. A biztosítási szerződés évfordulója előtt legkésőbb 30 nappal kell felmondani a régi szerződést, majd az évforduló napjáig kell megkötni az újat.

Év elején, január elsejéhez kötődve tehát az autósok egyre kisebb része válthat biztosítást. Ma már azok tartoznak csak ebbe a csoportba, akik 2010 előtt vásárolták meglévő autójukat, így a biztosításuk évfordulójának még mindenképpen január elseje számít. Ez még mindig jelentős mennyiség, a MABISZ szerint 1,7 millió autós tartozik ebbe a körbe.

Mi a teendő a kötelező biztosítás-váltáshoz?

Már csak néhány napja maradt a döntésre annak az autósnak, aki szeretné újra cserélni idei kötelező felelősségbiztosítását

Aki kötelező biztosító váltással szeretne új biztosítást kötni, annak az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal fel kell mondania meglévő szerződését. Ezt követően egy hónapja van még kiválasztani az új biztosítót, mellyel szerződni kíván.

Online biztosítás kalkulátor használata, azaz egy internetes alkuszcég közreműködése során ez a két lépés általában egyben megtörténik. Ön kiválasztja a megfelelőnek tűnő biztosítót, majd online elindítja a szerződés megkötését. Ebben az esetben az alkuszcég az Ön nevében felmondja régi biztosítását, majd kezdeményezi az új biztosítónál a szerződés megkötését.

Kinek érdemes kötelezőt váltania?

A kötelező biztosítások mögött elviekben azonos tartalmú szolgáltatás áll, ezért a különböző biztosítók ajánlatai jól összehasonlíthatók, egyszerű csupán a díjak alapján dönteni. Mindenképpen érdemes egy online biztosítás kalkulátorral ellenőrizni, hogy elérhető-e kedvezőbb díj az Ön járműve számára a meglévő biztosításánál.

Emelkednek a díjak, de olcsóbb szerződést is lehet találni

Biztosítási alkuszcégek szerint ~ 13.500-ról ~15.400 forintra emelkedik idén a kötelező biztosítások átlagos díja. A kötelező biztosító váltás mellett döntő autósok mégis jól járnak: akik a csere mellett döntenek, átlagosan 5-6 ezer forintot takarítanak meg ahhoz képest, amit meglévő biztosítójuk ajánlana a következő évre.

Legjelentősebb változásra az MKB biztosító jelenlegi ügyfelei számíthatnak. A társaság kivonul a kgfb-piacról, így – elrettentésül – a következő évre személygépkocsikra is egymillió forint feletti éves díjú szerződéseket kínálnak az ügyfeleknek. Az irreális díjakat tartalmazó értesítő leveleket ugyanakkor nagyon is komolyan kell venni: ha valaki az értesítés ellenére elfelejti a váltást, kénytelen lesz jövőre kifizetni a milliós díjakat. Legközelebb egy év múlva szabadulhat a rendkívül drága biztosítás szorításából.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

2 hozzászólás

  1. Tisztelt Szakértő!
    2018.02.19-én van a KFGB biztosításom lejárata (éves kötelező). 2017.12.11-én küldtem a biztosítómnak (Uniqa) e-mailn, hogy nagyon drága a kötelező amit küldtek és én ezt fel fogom mondani. Ezt elküldtem levélben is januárban, ami elkeveredett, sajnos nem ajánlva adtam fel. Most arra hivatkozva, hogy hozzájuk nem érkezett meg 30 nappal a lejárta előtt írásban, nem fogadják el a felmondásom. Ha meg nem fizetem meg, akkor 2 hónap nem fizetés után megszüntetik, de 2 évig amúgy sem köthetek máshol + bírság. Most akkor valóban nem tudok tőlük megszabadulni hiába küldtem el nekik e-mailn és postán (amit nem találnak)? Köszönettel!

    1. Kedves Anikó!
      Ha nem tudja bizonyítani, hogy időben felmondta / postára adta a kgfb felmondást, sajnos nem tud biztosítót váltani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *