Külföldön ért személyi sérüléses baleset, egy külföldi autó elütött. Mi a teendő?

Külföldi vétlen baleset esetén is jár Önnek kártérítés, melyet a biztosító a külföldi autós kötelező biztosításának terhére tud kifizetni. Az ügyintézést két módon tudja elkezdeni:
• vagy megkeresi a külföldi károkozó magyarországi kárrendezési megbízottját (nem javasoljuk)
• vagy a kárrendezési irodánk közreműködésével közvetlenül fordul a külföldi autós biztosítójához.

Kárrendezési megbízott, vagy…

Ha a külföldi baleset kárrendezése a magyarországi kárrendezési megbízotton (biztosítón) keresztül történik, akkor érdemes azzal számolnia, hogy sokkal alacsonyabb lesz az elérhető kártérítés. A magyar kárrendezési megbízottak a külföldi károkozó kgfb biztosítójának megbízásából járnak el, és az itthoni kártérítési szokások alapján fogják az ügyet rendezni. Arra törekednek, hogy Ön az itthoni szokások szerinti kártérítéshez jusson hozzá.

Kárrendezés közvetlenül a külföldi károkozó biztosítójával

Ha viszont a külföldön elszenvedett baleset miatti kártérítési igényével közvetlenül a külföldi autós külföldi kötelező biztosítójához biztosítójához fordul, akkor az ügyet az ottani szabályok szerint kell rendezni. Ez az Ön számára súlyos személyi sérülés esetén akár 10-szeres (!) különbséget is jelenthet a kifizetett kártérítésben. Gépjárműkár esetén pedig a túlzott mértékű hazai avultatást kerülheti el. A külföldi biztosítók megtérítik az elmaradt hasznot és egyéb kárigényeket is, melyet a magyar kárrendezési megbízottak nem, vagy csak igen alacsony összegben fizetnek ki.

Legfontosabb teendője tehát: Mielőtt külföldi vétlen balesetét máshol bejelentené, vegye fel a kapcsolatot a kárrendezési irodánkkal, s közvetlenül a külföldi biztosítótársasághoz nyújtsa be kárigényét.

Külföldi baleset esetén is segítünk hozzájutni az elérhető

legmagasabb kártérítési összegekhez!


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *