KÖBE biztosító kárbejelentés

Baleset okozása esetén a kárt okozó autósnak meg kell neveznie azt a biztosítót, melynél a kötelező biztosítását kötötte.

  • Ha Önnek okoztak balesetet, a kárrendezés elindításához nem a saját kötelező biztosítójához kell fordulnia, hanem ahhoz, amelyikkel a károkozó autó üzemben tartója szerződött. A KÖBE biztosító kárbejelentés online is megindítható, de az aláírt baleseti és kárbejelentőket kinyomtatva is el kell juttatni az ügyfélszolgálati irodába. Megmutatjuk, mit kell tennie.
  • Ha Ön a baleset okozója, akkor a saját kgfb biztosítójához be kell jelenteni a károkozást. Ha az autóbalesetért Ön volt a felelős, saját gépjárművében keletkezett kárral a casco biztosítójához kell fordulnia. Kötelező biztosítás terhére kifizetendő baleseti kártérítési igényekkel mindig a balesetben vétkes fél kötelező biztosítójához kell fordulni. (Van pár kivétel, javasoljuk, hogy olvassa tovább… )

Mi történik, ha a károkozónak nincs kötelező biztosítása?

Ebben az esetben sem kell Önnek viselnie a más által okozott kárt. Ha van CASCO biztosítása, akkor a gyorsabb ügyintézés érdekében tegye meg annak terhére a kárbejelentést. Ha nem rendelkezik CASCO-val, akkor a kárt a MABISZ Elkülönített Szervezeti Egység (1381 Budapest 62., Pf. 1297 e-mail:kar@mabisz.hu ) címén kell bejelenteni. A törvények garantálják, hogy ilyen esetben egy központi alapból fogják rendezni az Ön kárát, melyet majd utólag igyekeznek behajtani a kárt okozó, biztosítás nélküli autóson.

Mi történik a KÖBE biztosító kárbejelentés után?

A KÖBE biztosító kárbejelentés a biztosítónál online megindítható, de az aláírt lapokat kinyomtatva is el kell juttatni az irodába.
A KÖBE biztosító kárbejelentés a biztosítónál online megindítható, de az aláírt lapokat kinyomtatva is el kell juttatni az irodába.

A KÖBE biztosító kárbejelentés után elindul a kárrendezés folyamata. Ezt online is elindíthatja egy erre szolgáló weboldalon, melyet ide kattintva is elérhet. (Mielőtt a linkre kattintana, javasoljuk, hogy olvassa tovább… )

Az online bejelentés során először is nagyon részletesen meg kell adni mindazokat az adatokat, melyeket a baleset résztvevői a baleseti bejelentőlapon is feltüntetnek. Továbbá az online bejelentés mellett a biztosító igényt tart arra is, hogy egyes dokumentumokat kinyomtatva, aláírva papíron is juttasson el az irodába. Erre azért is szükség van, mert az online bejelentéshez nem kapcsolódik elektronikus aláírás, így nem tekinthető hiteles nyilatkozatnak. Az online vagy telefonos bejelentés megindítja a munkát, gyorsíthatja a kárrendezés folyamatát, de szükség van a papír alapon is elküldött dokumentumokra.

Hogy a KÖBE biztosító kárbejelentés során milyen dokumentumokat kell papír alapon is elküldeni, arról az internetes oldalon kaphatunk további tájékoztatást. Általában el kell küldeni:

  • a számítógépen kitöltött és online elküldött kárbejelentőt kinyomtatva és aláírva
  • ha van személyi sérülés, akkor ehhez a személyi sérültek adatközlő lapját
  • a baleset helyszínén kitöltött egységes baleseti bejelentő nyomtatványt.

A KÖBE biztosító kárbejelentés telefonon is történhet, vagy személyesen a szerződött szervizpartnereknél.

Hogyan folytatódik a kárrendezés?

Ha a kárrendezéshez szemle is szükséges, akkor a kárszakértő a bejelentést követő 48 órán belül fel fogja venni Önnel a kapcsolatot az időpont egyeztetéséhez.

A biztosító ezt követően a figyelembe vett szempontok alapján kiszámítja a kár nagyságát, majd tesz egy ajánlatot Önnek a kártérítés mértékére. Önnek ekkor két lehetősége van:

  • elfogadja a biztosító ajánlatát, vagy ha nem elégedett az összeggel, akkor
  • elutasítja a biztosító ajánlatát és összeállítja saját kárigényét.

A kárigény összeállítása felkészült szakembert igénylő feladat. A baleset valamennyi apró körülményét mérlegelni kell. Továbbá az eredményes kárrendezés érdekében fontos ismerni

  • a biztosítási szerződések lehetőségeit (kizárások, feltételek, „apróbetűk”), azaz azt, hogy mire és mire nem terjed ki a biztosítás?
  • a kárszámítás módszereit, az azt befolyásoló tényezőket
  • a hazai és külföldi kárkifizetés gyakorlatát stb.

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy a kárigény benyújtásához feltétlenül kérje tapasztalt szakember segítségét! Egy megfelelően összeállított kárigény akár megtöbbszörözheti azt az összeget, melyet a biztosító felajánlj Önnek. A dokumentumok hibás összeállítása viszont azzal a veszéllyel járhat, hogy a biztosító kifizetés nélkül teljes egészében elutasítja a kárigényét. Ebben a korábbi cikkünkben felsoroltuk a 4 legfontosabb okot arra, hogy miért ne a biztosítónál indítsa el a baleseti kárrendezést.

Ha külföldön szenvedett balesetet, akkor azt javasoljuk, hogy mindenképpen még a biztosító felkeresése előtt vegye fel a kapcsolatot kárrendezési irodánkkal. Ez legyen az első lépése a kárrendezésben. Így tudjuk Önnek a leghatékonyabb ügyintézést biztosítani.

Ha belföldön szenvedett balesetet, kérje kárrendezési irodánk közreműködését. Javasoljuk, hogy véleményeztesse velünk a biztosító ajánlatát, mielőtt elfogadná a KÖBE biztosító által ajánlott baleseti kártérítési összeget.

Hasonló cikkek