Biztosítási kártérítési per helyett létezik jobb megoldás is

A biztosítási kártérítési perek sok esetben elhúzódnak, és jóval költségesebbek a megegyezéses kárrendezésnél. Mindkét esetben fontos a jól megalapozott, szakértőkkel alátámasztott baleseti kárigény, csakis így lehet megegyezést, megfelelő összegű kártérítést elérni a biztosítóval. A kártérítési per költséges és hosszú eljárás, mely a károsultnak akkor is okozhat anyagi veszteséget, ha a bíróság megítéli a várt támogatás azaz a kártérítés egy részét.

Egy halállal végződő autóbaleset baleseti kártérítése ügyében indult bírósági eljárás dokumentumait olvashatjuk a Bírósági Határozatok Gyűjteményében (a linkre kattintva letölthető a határozat). A még 2014-ben történt esetben egy defektet kapott pótkocsis teherautó okozott halálos közlekedési balesetet. A vétlen áldozat egy 29 éves, nősülés előtt álló fiatalember volt. Menyasszonyával akkor már évek óta együtt éltek. Szüleivel sem lazult meg a kapcsolata: naponta látogatta őket, segített a ház körüli és mezőgazdasági munkákban, napi ügyintézésben. Testvérével is szoros kapcsolatban állt, közös munkahelyen is dolgoztak.

A szoros családi kapcsolatok említése fontos, mert a család tagjai erre hivatkozva kértek kártérítést sérelemdíj címén. A biztosító viszont a szülőknek fizetett csak 500-500 ezer forintot, a testvér és a menyasszony kárigényét nem vették figyelembe. A család ezért fordult bírósághoz.

Bírósági tárgyalás baleseti kártérítési perben

Kártérítési perben az első fokú bíróság a magyar viszonyok között talán elfogadhatónak mondható összegű baleseti kártérítést ítélt meg. A bírói döntés szerint a biztosítónak fizetnie kell a szülőknek 3,5-3,5 millió, a testvérnek 2 millió, a menyasszonynak pedig 4 millió forint sérelemdíjat, valamint annak kamatait. A biztosító ezt nem fogadta el. A másodfokú bíróság már megváltoztatta az ítéletet, s jelentősen lecsökkentette az összegeket. A szülők sérelemdíját 3,5-ről 2-2 millióra szállította le, a testvérnek pedig 1 milliót ítélt meg.

A jogerős ítélettel szemben a család felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. A Kúria döntése szerint a másodfokú bíróság törvénysértő határozatot hozott, nem tartotta be a Polgári Törvénykönyvnek a sérelemdíj megállapítására vonatkozó rendelkezéseit. Ezért az ítéletnek ezeket a pontjait megsemmisítette és visszaállította az elsőfokú bíróság döntését.

Legtöbb esetben nem a kártérítési per a jó megoldás

Bár a tárgyalt esetben a bíróság végül az ügyfél számára kedvező döntést hozott, szakértőink mégis inkább azt javasolják, hogy első körben próbáljuk elkerülni a biztosítási kártérítési ügyek perre vitelét. Sok esetben gyorsabb és olcsóbb a peren kívüli megállapodás, u.n. megegyezéses egyezségi kárrendezés.

A kártérítési per nem a legjobb megoldás. Drága, hosszadalmas és kiszámíthatatlan a végeredménye.

A fenti ügy három éven át járta a különböző bírósági fokozatokat. A gyermeket, vőlegényt, testvért elvesztő károsultak addig semmilyen biztosítási kártérítést nem kaptak – leszámítva a biztosító által az eljárás előtt kifizetett 500-500 ezer forintot. Három bírósági szakaszon keresztül fedezniük kellett az ügyvédi és egyéb költségeket. Bár a perköltségek kifizetését a bíróság végül az ítéletben rendezi, az éveken át tartó pereskedés így is rendkívüli mértékben megterhelő a családok számára.

A biztosítási kártérítési per gyors befejezése nem érdeke a biztosítónak. A fizetendő baleseti kártérítés a biztosító számára csak költség, melyet igyekeznek minimálisra szorítani. A per azt jelenti, hogy e költség kifizetését a biztosító el tudja tolni a távoli jövőbe. Jogi apparátusuk fenntartása pedig nem jelent számukra észrevehető terhet. A károsultnak a per így egy anyagilag és lelkileg is megterhelő, hosszadalmas folyamat, miközben a biztosítónak el sem kell térnie a napi megszokott ügymenettől.

Biztosítási kártérítési per esetén kiszámíthatatlan a bíróságok döntése

Egy biztosítási kártérítési per indítása a károsultak számára ma Magyarországon kiszámíthatatlan és kockázatos lépés. Nincs közmegegyezés a bíróságon sem abban, hogy egy adott veszteséget, egy adott élethelyzetet hogyan lehet „beárazni”. Ezért fordulhat elő, hogy míg az elsőfokú bíróság indokoltnak érez 3-4 millió forint biztosítási kártérítést, addig a másodfok azt megfelezi, a felülvizsgálatot végző Kúria pedig helyreállítja az eredeti összeget. Csakhogy nincs arra garancia, hogy a jogerős másodfokú döntés után a Kúria talál olyan eljárási hiányosságokat vagy szabálytalanságokat, ami miatt megváltoztatja a másodfokú döntést. Magyarul: a károsultnak fogalma sem lehet arról, hogy nyerni fog-e a perben és ha igen, akkor mekkora összegű baleseti kártérítést érhet el a bíróságon.

Kártérítési per helyett a peren kívüli megállapodást javasoljuk

Az érintettek közül sajnos sokan jellemzően nem a kártérítési eljárás elején fordulnak szakemberhez. Akkor kérnek jogi segítséget, amikor a biztosítási kártérítési per indítása miatt az már kötelező. Független kárrendezési szakemberek viszont a legtöbb esetben még nem vesznek részt ma sem a folyamatokban, pedig a biztosítóval peren kívüli megállapodás is lehetséges.

Jól látható, hogy a legapróbb részletre is kiterjedő, aprólékosan összeállított baleseti kárigény nélkül ma nem lehet érdemi eredményeket elérni. A károsultak legtöbb esetben arról is csak hiányosan tájékozottak, hogy egyáltalán milyen jogcímeken kérhetnek kártérítést. A biztosítók nem végeznek felvilágosító munkát, mondván „a kárigényt a károsultnak kell összeállítani”. Számukra a tájékozatlan ügyfél a lehető legjobb ügyfél. Elfogadja az első, alacsony összegű ajánlatot és nem nyújt be annak sokszorosára rúgó, érvekkel alátámasztott, megalapozott baleseti kárigényt.

Milyen előnyt érhetünk el kárrendezési szakember bevonásával?

Tapasztalatunk, hogy a biztosítók hozzáállása is megváltozik, ha a tétova ügyfél helyett egy kárrendezési szakértő – sikerdíjas kártérítési ügyvéd által (peren kívül) összeállított dokumentációval találkoznak. Az esetek egy részében akár vita nélkül, vagy kisebb vitával fogadják el az érveket. Ők is tudják, hogy fizetniük kell, s ha kidolgozott érvek állnak a másik oldalon, akkor nem is tolják el maguktól ezt a felelősséget. Ha nincsenek érvek, ha nem tájékozott az ügyfél, szakszerűtlen a kárigény összeállítása, akkor marad az alacsony összegű induló kifizetési ajánlat.

Kártérítési per indítása helyett válassza a sikerdíjas kárrendezést!

A sikerdíjas kártérítési ügyvéd – kárrendezési szakértő bevonása perend kívüli megegyezéses kárrendezés esetén akár évekkel is lerövidítheti az eljárást. Míg egy kártérítési per menete biztosan évekig fog elhúzódni, addig egy alapos biztosítási kárigény összeállítása és elbírálása ennél sokkal rövidebb idő alatt megtörténik.

Ne feledkezzünk meg a perköltségekről sem. Egy bírósági peres eljárás nagyon sokba kerül akkor is, ha az ügyfél nyer. Pénzbe kerül a kártérítési ügyvéd, s a magyar joggyakorlat alapján nagyon is valószínű, hogy a perköltségek egy részét is az igénylőnek kell kifizetnie. A kárrendezési iroda ellenben előzetes költségek felszámítása nélkül, sikerdíj alapján működik. Az ügyfélnek nem kell jelentős összegeket megelőlegeznie azért, hogy lavírozhasson a magyar bírósági rendszer útvesztőiben.

Összegezve: biztosítási kártérítési ügyekben minden károsultnak azt javasoljuk, hogy a kártérítési per megindítását tekintsék egy végső eszköznek, mellyel akkor éljenek, ha más lehetőségek már kimerültek. Ahhoz azonban, hogy a bíróságon kívüli eszközök sikeres kárrendezéshez vezethessenek, arra van szükség, hogy már az eljárás korai szakaszában, a kárigény összeállításakor vonjanak be biztosítási kárrendezési szakembert is, aki alaposan, minden részletre kiterjedően segít a közlekedési baleset kárigényét alátámasztó dokumentáció összeállításában.
A tartalom frissítve: 2022.02.24.

Szolgáltatásaink:


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *