Háromszor akkora a biztosítási csalások esélye régiónkban mint Nyugat-Európában

Valós veszélyt jelentenek a biztosítási csalások a biztosítók tevékenységre. Európában tízből egy biztosítási kárbejelentés hamis – állítja a kockázatkezelési és compliance megoldásokat kínáló Friss az Xprimm oldalán megjelent cikkben. “Fő a fejük ” a kárszakértőknek.

A Friss vezérigazgatója, Jeroen Morrenhof szerint egyes régiókban, például Közép-Kelet-Európában a biztosítási csalás veszélye legalább háromszorosa az európai átlagnak. Ez a biztosítóknak komoly kockázatot és veszteséget jelenthet, amit az ügyfelekre hárítanak, magasabb biztosítási díjakat eredményezve.

A biztosítási csalások miatt jóval magasabbak a biztosítási díjak

Nem alaptalanul gyanakvóak a biztosítók. A biztosítási csalások kockázata régiónkban jóval magasabb.
Nem alaptalanul gyanakvóak a biztosítók. A biztosítási csalások kockázata régiónkban jóval magasabb.

Az átlagos európai kárigények 1000-2000 euró közöttiek, ami jól érzékelteti a probléma nagyságát, és költségességét. Becslések szerint egy átlagos európai család évi átlag 150 euróval többet költ biztosításra a csalások miatt.

A csalások manuális kiszűrése ugyan segít, de a technológia bevonására is szükség van ahhoz, hogy jóval költséghatékonyabbá váljon a csalások felderítése – állítja Morrenhof. Ehhez megelőző kockázatkezelésre, jobb csalásfelderítési módszerekre van szükség.

A biztosítók számára jelenleg több eszköz is rendelkezésre áll a csalások felderítésére és megelőzésére.

A teljes cikk magyar nyelven itt olvasható.

Kárrendezési iroda. Autóbaleset, személyi sérülés, hívjon, segtünk!
A biztosítási csalás elterjedt formája

Az egyik legrégibb biztosítási csalási módszer a gépjárművek kilométerórájának visszatekerése, majd a jármű szándékos összetörése. Az elkövetők más autó által okozott balesetnek álcázva próbálják meg jóval magasabb értéken “eladni”a biztosítónak a valójában “rommá” hajtott alacsony értékű autót.

A kilométerórák manipulálását leggyakrabban a külföldről behozott autók esetében tapasztalhatjuk. Börtön a kilométeróra visszatekerésért című írásban már foglalkoztunk a témával. Cikkünkben hasznos tippeket kap, hogyan ismerheti fel a járművön, hogy valójában többet futott mint amit az óra mutat. Autóvásárláskor is legyen körültekintő, kérjen szakértői segítséget, nehogy akaratlanul is biztosítási csalás áldozatává váljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *