Háromszor akkora a biztosítási csalások esélye régiónkban mint Nyugat-Európában

Valós veszélyt jelentenek a biztosítási csalások a biztosítók tevékenységre. Európában tízből egy biztosítási kárbejelentés hamis – állítja a kockázatkezelési és compliance megoldásokat kínáló Friss az Xprimm oldalán megjelent cikkben. „Fő a fejük ” a kárszakértőknek.

A Friss vezérigazgatója, Jeroen Morrenhof szerint egyes régiókban, például Közép-Kelet-Európában a biztosítási csalás veszélye legalább háromszorosa az európai átlagnak. Ez a biztosítóknak komoly kockázatot és veszteséget jelenthet, amit az ügyfelekre hárítanak, magasabb biztosítási díjakat eredményezve.

A biztosítási csalások miatt jóval magasabbak a biztosítási díjak

Nem alaptalanul gyanakvóak a biztosítók. A biztosítási csalások kockázata régiónkban jóval magasabb.
Nem alaptalanul gyanakvóak a biztosítók. A biztosítási csalások kockázata régiónkban jóval magasabb.

Az átlagos európai kárigények 1000-2000 euró közöttiek, ami jól érzékelteti a probléma nagyságát, és költségességét. Becslések szerint egy átlagos európai család évi átlag 150 euróval többet költ biztosításra a csalások miatt.

A csalások manuális kiszűrése ugyan segít, de a technológia bevonására is szükség van ahhoz, hogy jóval költséghatékonyabbá váljon a csalások felderítése – állítja Morrenhof. Ehhez megelőző kockázatkezelésre, jobb csalásfelderítési módszerekre van szükség.

A biztosítók számára jelenleg több eszköz is rendelkezésre áll a csalások felderítésére és megelőzésére.

A teljes cikk magyar nyelven itt olvasható.
Kárrendezési iroda. Autóbaleset, személyi sérülés, hívjon, segtünk!
A biztosítási csalás elterjedt formája

Az egyik legrégibb biztosítási csalási módszer a gépjárművek kilométerórájának visszatekerése, majd a jármű szándékos összetörése. Az elkövetők más autó által okozott balesetnek álcázva próbálják meg jóval magasabb értéken „eladni” a biztosítónak a valójában „rommá” hajtott alacsony értékű autót.

A kilométerórák manipulálását leggyakrabban a külföldről behozott autók esetében tapasztalhatjuk. Börtön a kilométeróra visszatekerésért című írásban már foglalkoztunk a témával. Cikkünkben hasznos tippeket kap, hogyan ismerheti fel a járművön, hogy valójában többet futott mint amit az óra mutat. Autóvásárláskor is legyen körültekintő, kérjen szakértői segítséget, nehogy akaratlanul is biztosítási csalás áldozatává váljon.


A szerzőről:

Végh Győző

Végh Győző

Magánszemélyek és vállalkozások biztosítási igényeinek korrekt kiszolgálásával több évtizede foglalkozom. Az utóbbi években egyre többször tapasztaltam, hogy a biztosítók nem minden esetben fizetik ki az ügyfelek jogos kárigényét. Írásaink által is igyekszünk segítséget nyújtani a biztosítás és a kárrendezés útvesztőiben, ha bekövetkezik a káresemény, a károsult minél magasabb kártérítést kaphasson. Cikkeinket ügyvéd, biztosítási szakjogász, gépjármű műszaki igazságügyi szakértő kollégáim is ellenőrzik. Balesetmentes közlekedést, – ha bekövetkezik a baleset – magas kártérítést kívánok.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *