Csereautó a javítás idejére

A csereautó csak a javítás alatt álló kocsival azonos kategóriájú lehet, magasabb kategóriájút nem fizet a biztosító
A csereautó csak a javítás alatt álló kocsival azonos kategóriájú lehet, magasabb kategóriájút nem fizet a biztosító

Vonzó lehetőség benyújtani az igényt, hogy amíg a saját kocsi a szervizben áll javítás alatt, addig a biztosító fizesse ki a bérbe vett csereautó költségeit. Hozzá lehet jutni, de azért elég szigorúak a feltételek és a bérleti díjat sem fizeti ki teljes egészében a biztosító. Hogyan igényelhető csereautó a javítás idejére és milyen feltételekkel?

Kezdjük az alapoktól: ha a kárrendezés a kötelező felelősségbiztosítás terhére történik, akkor a károsult jogosult minden kára és költsége megtérítésére. Aki rendszeresen használja az autóját, joggal tart igényt arra is, hogy a javítás ideje alatt a biztosító fedezze a megnövekedett közlekedési költségeit. Lehet, hogy munkaeszköze az összetört autó, de az is lehet, hogy egy kis faluban lakik, ahol nagyon rossz a buszközlekedés és csak saját autóval tud időben beérni a munkahelyére. Számtalan indok lehet, a végkövetkeztetés ugyanaz: valamilyen módon pótolni kell a kiesett autót, és ennek a pótlásnak bizony költségei vannak.

A csereautó biztosításának, vagy autóbérlésnek a költsége valóban része lehet a kártérítésnek, a biztosító kifizeti ezeket az összegeket. Lényeges, hogy a biztosító nem ad csereautót, viszont a benyújtott kártérítési igényben bizonyos keretek között elismeri és kifizeti a csereautó biztosításának költségeit. Mielőtt azonban lelkesen bemasírozna az autókölcsönzőhöz, hogy az összetört régi Astra helyett néhány hétig egy új Audival járjon majd a biztosító költségére, nem árt figyelembe venni néhány szabályt a költségek elszámolásával kapcsolatban.

Csereautó a tényleges javítás idejére jár

A csereautó költségeit legfeljebb a tényleges javítás idejére ismeri el a biztosító, de sok esetben ezt is több tárgyalással lehet csak elérni. Mit jelent ez?

Egy sérült autó tényleges javítása hetekig is eltarthat. Beszállítják a szerviz telephelyére, ahol majd pár nap múlva felmérik, hogy mit kell vele csinálni. Megrendelik az alkatrészeket, beütemezik a javítást, a kocsit sorba állítják. A javítás munkafolyamatonként történik. Előbb talán a karosszéria szerkezeti hibáit javítják, majd a motort, végül a fényezőhöz kerül. Könnyen lehet, hogy mindegyik folyamat előtt várakozni kell néhány napot, míg a szerelő foglalkozni tud az autóval. Az is lehet, hogy csak javítás közben derül ki, hogy több a sérülés, mint az az első szemlén látszott. Ilyenkor újra jön a biztosító, s pótlólagos szemlét rendelnek el. Arra is várni kell néhány napot. Így, mire az autó elkészül, rengeteg feleslegesen eltöltött idővel is számolni kell. Ez a tényleges javítás ideje.

A biztosító viszont egy optimális javítási időt szeretne figyelembe venni, s csak ennek idejére fizetné ki a költségeket. Az optimális javítás az az idő, amíg a hibák kijavítása ténylegesen tart. Csakhogy ez nem veszi figyelembe azokat az állásidőket, melyek az egyes szakaszokat egymástól elválasztják.

A kötelező biztosítással kapcsolatban csak akkor fordulhat a békéltető testülethez, ha a probléma a saját szerződét érinti!

A biztosító tehát az optimális javítási idő figyelembe vételével ajánlja fel a költségek megtérítését, míg a tulajdonos érdeke azt diktálja, hogy a tényleges javítás idejének költségeit vegyék figyelembe. A megállapodás sok esetben a kettő között történik: a biztosító általában elismer valamennyit a tényleges javítási időből, s többet fizet ki a kézikönyv szerinti optimális időtartamoknál.

Guruló költségek levonása

Ha sikerül az autóbérlés elismert idejében megállapodni, akkor a következő kritikus pont a bérleti díj összegének elismertetése. A biztosító csak a javítás alatt álló autó kategóriájával egyező autó bérletét finanszírozza. A bérleti díjról benyújtott számlákat sem fizetik ki egy az egyben. Ebből előbb levonják az úgynevezett guruló költségeket, s csak az indokolt többletköltséget térítik meg.

Ezt a levonást az indokolja, hogy ha a károsult a saját autóját használná, az is pénzébe kerülne. A használatban lévő autó amortizálódik, fizetni kell a biztosítását, pótolni a kopott gumikat stb. A guruló költség tehát azt jelenti, hogy az autóbérlés díjából levonják azt a hányadot, amit a saját autó használatára is el kellene költeni. Csak azt térítik meg, amivel a bérautó használata többe került, mint a saját kocsié. A tapasztalatok azt mutatják, hogy guruló költség címén a biztosító a bérleti díj 15-30 százalékát levonja, s csak a maradék összeget fizeti ki a technológiai javítás napjaira.

Bérgépkocsi-átalány

A csereautó-költségtérítés egyszerűbb módja, ha a károsult nem tényleges autókölcsönzői számlákat mutat be, hanem eleve egy átalány megállapítását kéri a biztosítótól. Ez a bérgépkocsi-átalány. Ezen a jogcímen általában napi 3-5 ezer forint költségtérítést lehet egy kártérítési igényben érvényesíteni. (Érdemes többet kérni, legfeljebb kevesebbet ítél meg a biztosító.) Ezt az átalányt magánszemélyek kérhetik.

A bérautó költségeit csak a saját kocsi technológiai javításának idejére térítik meg. azt az időt nem fizeti a biztosító, amíg a kocsi feleslegesen áll a műhelyben
A bérautó költségeit legfeljebb a saját kocsi tényleges javításának idejére térítik meg. Azt az időt nem szívesen fizeti a biztosító, amíg a kocsi feleslegesen áll a műhelyben

Vállalkozók: kártérítés elmaradt haszon alapján

Egy vállalkozó számára az autó munkaeszköz, így azzal is számolnia kell, hogy a termelésből kieső, balesetes autó nem hoz bevételt a javítás ideje alatt. Ha egy vállalkozó szeretné a költségeit megtéríttetni, akkor két lehetősége van:

 • bérel egy csereautót és a fentebb ismertetett módon igényli a bérleti díj megtérítését elszámolja annak a költségeit (maximum a tényleges javítás idejére, a guruló költséggel csökkentve), vagy
 • nem bérel csereautót, s a kieső munkavégzés miatti elmaradt haszon megtérítését kéri a biztosítótól.

Ha a vállalkozó az elmaradt haszon megtérítését kéri, akkor nagyon komoly bizonyítási teher hárul rá. A biztosító előtt pontosan igazolnia kell, hogy az adott autó használatával milyen összegű bevételre tehetett volna szert, s az autó kiesése számára mekkora veszteséget jelent. Ezt például egy korábbi, azonos időszak számláinak, szállítóleveleinek, egyéb bizonylatainak a bemutatásával teheti meg. Ez a nehezebb út, mert a biztosítók nem szívesen fizetnek elmaradt haszonra kártérítést. Jogi, szakértői segítség, kárrendezésben jártas tanácsadó közreműködése nélkül esélytelen elmaradt haszon jogcímén kártérítést kapni, ezért javasoljuk, hogy a döntés előtt mindenképpen kérje kárrendezési irodánk segítségét a kérdésben.

A csereautó igényt előre jelezni kell

A javítás alatti csereautó költségeinek a megtérítése nem automatikus a kárrendezés során. A biztosító csak akkor fogadja el ezt a tételt a kárigényben, ha a csereautó igénybe vételét az ügyfél előre jelezte. Kell egy egyszerű bejelentést írni a biztosítóhoz arról, hogy „a megjelölt forgalmi rendszámú autóm javítási ideje alatt igényt tartok bérautóra, kérem ezt a kárrendezés során tudomásul venni”. Így a csereautó költségei már bekerülhetnek a kártérítési igény tételei közé.

Csereautó assistance biztosításra

Bár a csereautó biztosításának költségeit a fenti módon el lehet számolni a kötelező biztosítás terhére történő kárrendezés során, azért látható, hogy ez csak félmegoldás. Valami pénz visszajön, de kevés gyakorlati segítséget ad, hogy a két hétig tartó javításból 5 napra kifizetik a tényleges autóbérlési költség 70 százalékát. Ha az autós napi 5 ezer forintért bérelt egy autót két hétre, akkor a 70 ezer forintos költségéből mondjuk 24 ezret megtérít majd valamikor a biztosító. Sok esetben ennél gyorsabb és gyakorlatiasabb segítség kell.

Elsősorban az assistance biztosítások között érdemes keresgélni. Egy megfelelő assistance-biztosítás külföldi utazás esetén is akár azonnali csereautót biztosít (néhány órán belül helyszínre szállítva). Ráadásul nem csak baleset, hanem műszaki hiba esetén is kérhető a csereautó, amíg a saját kocsi mondjuk egy olaszországi szervizben áll. Itthon is hasznos, de külföldi útra semmiképpen nem ajánlatos elindulni egy megfelelő assistance-biztosítás nélkül.

Szolgáltatásaink:

Hasonló cikkek

16 hozzászólás

 1. Tisztelt Szakértő!
  Február elején egy autó átcsúszott a havas úton a sávomba. Az ütközés következtében autóm totálkárosra tört. Beadtam bérautó igényem iratokkal alátámsztva szükségességét, melyre a biztósító tájékoztató levelében közölte, hogy totálkár esetén legfeljebb 30 napig téríti az autó költségeit.
  A károkozó 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, és hiába ismerte el a felelősségét, a hivatalos rendőrségi határozatra súlyos sérülés miatt több hónapot várni kell. A határozat nélkül meg a biztosító nem fizet.
  Utánanéztem, de sehol sem találtam, milyen törvény, rendelet korlátozza 30 napra a bérgépkocsi térítését. Sőt még a biztosító ÁSZF-je sem tartalmaz ilyen kitételt.
  Nekem az autóra mindenképpen szükségem van. Mit tehetek ezügyben a biztosítónál?
  Köszönettel: István

  1. Tisztelt Kiss István!
   A magyar biztosítók totálkár esetén max. 30 napra fizetnek (esetekben hosszas huzavona után) cserekocsi / bérkocsi költséget. Még akkor is, ha nem zárul le a nyomozás, és nem történik meg a kárkifizetés.
   Ezt nem szabályozza semmilyen törvény / rendelet sem, csak a biztosítók belső utasítása. Önnek teljesen igaza van! A reklamáláson túl sajnos nem sokat tehet…

 2. Tisztelt Végh Győző!

  Köszönöm válaszát.
  Érzem válaszában a hallgatólagos utalást, mellyel magának szeretne ügyfelet szerezni…
  Rossz hírem van az Ön számára: két emailváltás és máris a teljes időtartamra térítette a biztosító az bérleti díjat!
  Ja igen, ebből Önök most nem kaptak 10-20%-ot…

  1. Tisztelt Kiss István!
   Weboldalunk több száz cikkének célja az objektív tájékoztatás a károsultak informálása.
   A károsultak szabadon eldönthetik, hogy információink alapján önmaguk „harcolnak a biztosítóval”, vagy kártérítési igényük érvényesítésével sikerdíjas rendszerben megbízzák irodánkat.
   Örömmel tájékoztatott, hogy a biztosító 30 napon túli időpontra, azaz a javítás tényleges idejére (teljes időtartamára) kifizette a biztosító a kártérítést.
   Ön ezzel számunkra jó hírt közölt! Ebben gondolom írásunk is segítette.
   Válasza megerősített abban, hogy
   – igazunk van, mert – ahogy fenti cikkünkben is írtuk – nem csak max. 30 napra jár a cserekocsi / bérkocsi, hanem a „tényleges javítás idejére”
   – írásaink hasznosak
   – továbbra is érdemes díjmentes tanácsot adni
   Balesetmentes közlekedést kívánunk!

 3. Tisztelt Végh Győző!
  Autóm szerelőnél kötött ki egy nagyobb javítás miatt.
  A szerelő olyan problémákat okozott, amelyeket úgy látszik nem tud javítani. Az alapvető probléma javítását sem tudom ellenőrizni, mivel az autó nem indítható.
  Sajnos különböző okokra hivatkozva elkérte a javítás árát, illetve a gyorsabb elkészülés reményében kifizettem egy alkatrész árát, amely az ő hibájának helyrehozásához szükséges. Az alkatrész természetesen nem megfelelő, a szerelő az következő alkatrészek árának felét kéri most. Azt mondja, hogy ha a felelősségbiztosítóján keresztül intézi, az mindkettőnknek rossz. Autóm kb 2 hónapja nincs, jelenleg a feleségem kisautóját használjuk.
  Milyen lehetőségeim vannak, ha azt szeretném, hogy a további költségeket a szerelő állja, illetve gyorsan hozájussak az autómhoz.

  1. Üdvözlöm!
   Intézze a felelősségbiztosítóján keresztül az csak a szerelőnek lehet rossz, másnak nem, mert emelkedhet a felelősségbiztosítás díja. Ez a leggyorsabb mód a további fizetés nélküli rendezésre.

 4. Tisztelt Végh Győző!
  Szalonból vásárolt Citroen C4 Picasso autóm (2,5 eves, 29800 km-t futott) 130-cal az M7-es belső sávjában péntek délután egyszercsak megadta magát. Csak a jószerencsénknek köszönhető, hogy a gyerekekkel a hátam mögött, nem történt baleset. EssentialDrive szolgáltatás megkötésével vettem az autót, ami 2020 végéig szól. Elvileg ez teljeskörű garanciát, autómentést, csereautót ad. Ennek segítségével be is vontatták a kocsit a legközelebbi márkaszervízbe. A csereautót csak külön kérésre intézték. Kedden -többszöri telefonos megkeresésem után – kiderült, hogy az egyik gyertyából leszakadt egy darab, ezért teljes motorcserére lesz szükség. Ez – elmondásuk szerint – min. 1,5 hónap!!!! (3 hét múlva tudnak csak hozzáállni szabadságolás, papírmunka miatt, aztán miután megérkeznek az alkatrészek min. 3 hét a munka) Ennek ellenére egy félmondattal azt is jelezték, hogy kérdés garanciás lesz-e a motorcsere ?!?!? Pedig állítólag nem először fordult ez a hiba elő a Citroeneknél….gyári hibás gyertya miatt.
  Közben a csereautót vissza kell szolgáltatnom, az üzemképtelem autóm meg felszállították Pestre. Itt a szalonban azt mondták nincs csereautójuk, közben a Citroen importőr oldalán mégis azt olvasom kéne csereautót biztosítaniuk.
  Ön szerint most mit tudok csinálni? Kezdődik az iskola, kocsi nélkül reggelente oda sem fogom tudni időben elvinni a gyerekeimet….. Autót bérelni 1,5 hónapra, saját költségemre nem tudok.
  Egyébként sem szeretnék csak addig jó ügyfél lenni, amíg kifizetem a szolgáltatás díját, majd annyiban hagyni, hogy ők nem tartják magukat a leírtakhoz. Válaszát előre is köszönöm

  1. Üdvözlöm!
   Az EssentialDrive szolgáltatás feltételeit tanulmányozza át, hogy mennyi ideig és milyen esetekben jár a csereautó szolgáltatás.
   Véleményem szerint amíg nem állítják vissza az eredeti állapotot, (nem kapja vissza a megjavított autót) jogos a cserekocsi igénye.
   A 3 hét szabadságolást nem köteles tolerálni, oldják meg… ! Mindenképpen írásban kérje az autót eladó szalon és a Citroen Magyarországnál is!

 5. Tisztelt Vég Győző,
  olyan problémával fordulok önhöz, hogy július 11 én egy citröen márkaszervizbe jeladó cserére bevontatott Jumpy teherautómon 13-án elvégzett holtponti jeladó csere után állítólag 5 perccel később a telephelyre kiállva motortér tűz keletkezett. Nem vették azonnal észre és kiégett a motortér. A Műhely 1,5 hónapig etetett hogy a biztosító fizet aztán 3 óra telefonálás után kiderült, hogy a tulaj kérésére nem fizetnek és lezárták az ügyet. A szerviz szerint a kocsi spontán gyulladt. Kérdésem a szerviz által átvett gépjárműre van e kötelező kártérítési felelőssége vagy nincs. Mi az igazság köszönettel Balázs

  1. Üdvözlöm!
   A javításra átvett járműért a szerviz a neki felróható károkozásért felelősséggel tartozik.
   A tüzvizsgálat elvileg ki tudja deríteni a tűz okát. Ha az a javítással öszefügg, akkor felelős lehet a szerviz.

 6. Tisztelt Végh úr,
  Az autómat összetörték, és kiderült, hogy a felelősnek nincs kötelező biztosítása. Ilyenkor, miként lehet bérautót igényelni? napi szinten használjuk az autót, munkába járásra, a feleségemmel. van 4 gyerekünk akiket reggelente szét kell szórni iskola és óvoda között. a munkahelyünk 22km-re van napi szinten ingázunk.

  1. Üdvözlöm!
   Ha a károkozó autón nincs KGFB akkor a MABISZ Kártalanítási szla terhére történik a kifizetés. A kárrendezést végző irodához (ahol folyamatban van az ügye) nyújtson be egy cserekocsi / bérkocsi igényt, indoklással. Írásban kérjen választ, hogy mennyi időre és max. milyen összeg Ft / nap térítését fizet a biztosító, különben „meglepetések” érhetik.

 7. T. Cím,
  autómat műszaki vizsga céljából beadtam egy Renault szervizbe. Az autót az egyik szerelő összetörte (jobb ajtó, lökhárító, stb.), számunkra ismeretlen módon. A műszaki vizsga megtörtént. Autóm nincs, munkába járáshoz kellene, a feleségem várandós, bármikor előfordulhat, hogy megindul a szülés. A szervizben semmi konkrétumot nem mondtak, még az sem tisztázott, hogy mennyi idő alatt javítják meg az autómat. Kérném a segítségét, hogy mik a jogaim: – köteles vagyok-e a javítást elfogadni, hiszen én egy ép autót vittem be a szervizbe. Mennyi idő áll a szerviz rendelkezésére javításra? Csereautóra is szükségem lenne, jogosult vagyok-e rá? Milyen jogszabályra tudok hivatkozni a szervizben? Válaszát előre is köszönöm.

  1. Üdvözlöm!
   Nem köteles elfogadni a javítást, de a kárenyhítési kötelezettség terheli, vagyis nem szervizelhet csillagászati áron. Érdemes elfogadni egyébként, plusz utána ki kell velük fizettetni az értékcsökkenést. Csereautót kérhet, ha nem kap, akkor béreljen egy hasonló autót, mint ami összetört, azt ki kell fizessék. Peren kívül nem biztos, hogy a javításon kívül bármit fizetnek, ezért is érdemes velük megjavíttatni a kocsit, hogy legalább az meglegyen. Időlimit a normális javítási idő kb. Ptk. károkozásra, a teljes kártérítés kötelezettségére és az eredeti állapot visszaállítására.

 8. Tisztelt Cím!
  Új autót vásároltam, ahol a szalon előzetes ígérete alapján december 21-e volt a várható átadás időpontja. A lízingszerződés megkötésének csúszása miatt az újabb időpont dec. 28-a volt, ami alapján a szerződést meg is kötöttük, az induló lízingdíjat ki is fizettem. Az átutalás megtörténte napján telefonon értesítettek, hogy az autó visszahívási kampány alá esett, ami csak a forgalombahelyezési eljárás alatt derült ki, így nem tudják az ígért időpontban rendelkezésemre bocsájtani. Kérdésem az lenne, ilyen esetekben jogosult vagyok-e bármilyen kártérítésre? Az autót munkavégzésre vásároltam, január 2-án már ezzel kellene dolgoznom, jelenleg nem tudnak tájékoztatást se adni mikorra várható, hogy megkapom.

  Köszönettel,

  Tamás

  1. Üdvözlöm!
   Igen, minimum az így kieső időszakra egy arányos díjvisszatérítést, vagy egy ilyen kategóriájú autó bérleti díját „illene” kifizetni. Csak arra kell, figyelni, hogy a szerződésben mi van az átadásra vonatkozóan rögzítve teljesítési határidőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *