Autó lóg a kerítésen! Egy terepjáró részeg sofőrje durrantott bele…

Székesfehérvár – A szomszéd kerítése és a lámpaoszlop között találta meg autóját karácsony másnapjának hajnalán egy Sajó utcai lakó. Egy terepjáró részeg sofőrje durrantott bele…

Igen rossz karácsonyi „ajándékot” kapott a Sajó utcában lakó Hegedűs Angelika: az ünnep másnapjának hajnalán, olyan fél öt tájban egy óriási csattanásra ébredt. Kiment a ház elé, s nem hitte el, amit látott: az autója a villanyoszlop és a szomszéd kerítése között lógott összetörve.

– Azonnal hívtam a rendőröket, akik gyorsan kiértek, helyszíneltek, sőt, néhány száz méterrel arrébb elkapták a tettest is, aki egy fehér terepjáróval durrantott bele az autómba, s állítólag részeg volt, amit el is ismert – idézi fel a történteket Angelika, aki hétfőn azonnal elment a rendőrségre, hogy megtudja a károkozó nevét és az autó rendszámát, hogy elkezdhesse intézni a nagy valószínűséggel totálkárosra tört autó kártérítését. R. Szabó Ágnes, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense lapunk kérdésére elmondta, ilyen esetekben a vétlen fél a rendőrségtől írásban, faxon kérheti, hogy adják ki a balesetben részes másik fél adatait a kárügyintézés mihamarabbi megkezdése érdekében, ám a rendes, írásos folyamata ennek nagyjából két hét lenne. Addíg természetesen nem kell a kerítésen lógva hagyni az autót, hiszen a rendőrök lefotózták azt. Angelika szerdán meg is kapta a vétkes autós adatait, ám, mint kiderült, a kocsi tulajdonosa október óta nem fizette a kötelező biztosítást, azaz így nincs esélye arra, hogy a vétkes fél biztosítója fizetné ki az ő kárát.

– Ez a kocsi nekem munkaeszközöm volt! Mit csináljak most? – tette fel kétségbeesetten a kérdést a vétlen fél.

– Sajnos egyre több ilyen esettel találkozunk, egyre többen nem fizetik a kötelezőt. Ilyen esetben a Magyar Biztosítók Szövetéségéhez (MABISZ) kell fordulni a kár rendezése érdekében, ugyanis a hazai biztosítók kötelesek egy alapba fizetni bevételük bizonyos százalékát, hogy abból lehessen az ilyen károkat megtéríteni a vétlen félnek – mondta lapunknak Vinkelman István, a Biztosítási Szaktanácsadó Kft. ügyvezetője. Mint a kárszakértő hozzátette, a vétlen fél biztosítója nem mindig hajlandó a kárfelmérésére, ilyenkor kell egy független kárszakértőt megkeresni, aki elkészíti és a MABISZ számára megküldi a kár nagyságát, hogy a kárt rendezni lehessen. Vinkelman István hozzátette, a vétkes, kötelezővel nem rendelkező autóstól a MABISZ ezután behajtja a kifizetett összeget, sőt a saját ügyintézési díját is ráteszi, ráadásul a kötelező díját is ki kell fizetnie visszamenőleg.

A kocsi javításának idejére bérautót is igénybe vehetünk, ám mint a kárszakértő elmondta a legtöbb biztosító elméleti, optimális javítási időt kalkulál ki, s csak erre az időintervallumra hajlandó fizetni a bérelt autó díját, ráadásul abból levonja a gurulóköltséget – mert a saját autónk ilyenkor nem kopik -, s így a bérleti díj nagyjából nyolcvan százalékát kapja csek meg az autó tulajdonosa, a többit saját zsebből kell állnia.

Házi Péter

Forrás: Feol.hu (http://feol.hu/cimlapon/auto-log-a-keritesen-egy-terepjaro-reszeg-soforje-durrantott-bele-1144550)

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *