Utazási költségtérítés gyógykezelésre

Egy közlekedési baleset vétlen sérültje joggal elvárhatja, hogy gyógykezelésével kapcsolatos összes költségét a biztosító megtérítse. Csakhogy nagyon könnyen előfordulhatnak olyan esetek, amikor például a jogosan járó utazási költségtérítés kifizetését senki sem vállalja, holott ez is része lenne a baleseti kártérítésnek. Mindez egy apró tévedésen múlik – megmutatjuk, hogyan lehet elkerülni ezt a hibát!

Az utazási költségtérítés is a baleseti kártérítés része

Utazási költségtérítés jár a betegnek, de a háziorvos sokszor nem hívja fel erre a figyelmét.
Utazási költségtérítés jár a betegnek, de a háziorvos sokszor nem hívja fel erre a figyelmét.

Sokszor leírjuk, hogy közlekedési baleset esetén a baleseti kártérítés része minden olyan költség megtérítése is, mely a vétlen sérültek gyógykezelésével kapcsolatos. A károsultak jogos igénye, hogy a biztosító például azokat az utazási költségeket is megtérítse, melyek a gyógykezelésre utazáshoz, a sérült szállításához, közlekedéséhez kapcsolódnak. Ez így is van, csak van itt egy csapda, amit sokan nem vesznek figyelembe.

Magyarországon – mondjuk általánosítva – az egészségügyi ellátás ingyenes a biztosítottak számára. A gyógyításért nem kell fizetni. Egyetlen állami kórház sem fogja a műtéteket leszámlázni a meggyógyított betegeknek.

A gyógyászati költségeknek van egy másik szintje is, mely nem teljesen ingyenes, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatást nyújt hozzá. Mindenki ismeri a gyógyszerek kiváltásának a rendjét – azok is ebbe a körbe tartoznak. A gyógyszerek sokszor 10 ezer forintos árából egyes esetekben csak 10 százalékot fizetünk, máskor a valós ár felét. A többit az OEP teszi hozzá a gyógyszerkasszából.

Kevesebben ismerik a különböző gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás rendjét. Egy mankó, kerekes szék, művégtag, hallókészülék és más termék forgalmazása ugyanúgy működik, mint a gyógyszereké. A beteg a valós ár egy részét fizeti ki, a többit az OEP támogatásként nyújtja a forgalmazónak.

Az OEP indokolt esetben utazási költségtérítést is fizet a betegeknek. Ha egy indokolt vizsgálatra, gyógykezelésre egy másik helységben kerül sor, akkor az OEP kifizeti a beteg és indokolt esetben a kísérője útiköltségét. Ez lehet tömegközlekedés, vagy autóhasználat is, ha a beteg tömegközlekedésre nem képes.

Az utazási költségtérítés feltétele

Az utazási költségtérítést utólag kell igényelni, de előre kell róla gondolkodni. Az igényléshez szükséges nyomtatványt a háziorvos  állítja ki a betegnek (vagy a vizsgálatra, gyógykezelésre beutaló más orvos). Ezen a nyomtatványon az orvosi kezelés helyszínén igazolni kell, hogy a beteg megjelent a vizsgálaton a megjelölt időpontban. A vizsgálatot, vagy kezelést végző orvosnak ott helyben alá kell írnia ezt a papírt, utólag ezt nem lehet kiállítani. Ezt követően a beteg hazamegy és elviszi az aláírt igazolást az OEP-hez, ahonnan majd utalják számára utólag a megállapított útiköltséget.

Ebben az a lényeges, hogy lássuk: utólag hiába jut eszébe valakinek, hogy kérhetne útiköltség-térítést. Ha előre nem kapja meg a nyomtatványt és nem írják alá az orvosi kezeléskor, akkor nincs útiköltség-térítés.

Fizet-e a biztosító utazási költségtérítést baleseti kártérítés során?

Alapszabály, hogy kétféle térítést egy kárra senki nem kaphat. A biztosító nem fogja a gyógykezelésnek az államilag finanszírozott tételeit utólag még egyszer kifizetni. Ez ugyanúgy vonatkozik a kórházi kezelés költségeire, mint az ingyenesen igénybe vehető egyéb juttatásokra. Beleértve az utazási költségtérítést is.

A baleseti kárrendezés során a biztosítónak az lesz az álláspontja, hogy nem fizet ki olyan tételt, melyet a károsult az OEP-től is igényelhetett volna. Nem az a döntő, hogy ténylegesen kapott-e a beteg térítést erre a célra az OEP-től vagy nem. A betegnek lehetősége volt a támogatás igénybe vételére, de nem élt vele. Így a biztosító nem fogja számára az állami pénzből járó juttatást magánpénzből kifizetni.

Vétlen közlekedési baleset esetén az OEP megtéríti a gyógykezelésre utazás költségét is. A kezelésen az orvossal egy formanyomtatványon igazolni kell a megjelenést.

Az utazási költségtérítés a baleseti kártérítés egyik csapdája

A fentiek miatt az utazási költségek megtérítése nagy csapdája a baleseti kárrendezésnek. Ugyanis, amikor a sérültek többsége számára a fenti helyzet kiderül, addig már késő. Utólag nem mehetnek vissza a gyógykezelés helyszínére és nem kérhetik a kezelés igazolását az utólag beszerzett igénylőlapon. Aki nem tájékozódik előre, nem ismeri meg pontosan a költségtérítés menetét, az elesik ettől a kártérítési lehetőségtől.

Sajnos, sok esetben a beutaló orvosok, háziorvosok nem hívják fel a beteg figyelmét arra, hogy van lehetőségük utazási költségtérítés igénybevételére. Sok beteg csak más betegektől, a váróteremben beszélgetve értesül a lehetőségről, amit a háziorvosa elfelejtett vele közölni. Ha van következő alkalom, következő vizsgálat vagy kezelés, akkor már kérheti, felhívhatja ő maga a háziorvos figyelmét erre a nyomtatványra. Az orvos nem tagadhatja meg a nyomtatvány kiadását – csak éppen legtöbbször ezt valóban a betegnek kell kezdeményeznie.

Milyen esetben jár utazási költségtérítés gyógykezelésre?

Minden olyan esetben jár a költségtérítés, amikor a betegnek egy másik településen kell megjelennie vizsgálat vagy gyógykezelés céljából szakrendelésen, felülvizsgálaton, kórházi kezelésen, gyógyfürdőben, szanatóriumban, vagy egy gyógyászati segédeszköz próbáján. Ha nem tud egyedül utazni és kísérőre van szükség, a kísérő is megkapja a költségtérítést. Ha nincs megfelelő tömegközlekedés, vagy a beteg busszal, vonattal nem szállítható, akkor a személygépkocsi használatát téríti meg az OEP.

Szolgáltatásaink:

 

Utazási költségtérítés gyógykezelésre
5 (100%) 2 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

4 hozzászólás: “Utazási költségtérítés gyógykezelésre

  1. Hosszú évek óta megkaptam az utazási költség térítést egy, a lakóhelyemtől jóval távolabb lévő gyógyfürdőbe. A csípőprotézis után itt kezdtem el a rehabilitációt, fantasztikus a víz és a hatása műtét után. 17 éve járok vissza. Az idén azt mondta a háziorvosom, hogy beutalót adhat, de utiktg. papírt nem, csak szakorvostól kaphatok. Elmentem a szakorvoshoz, ő azt mondta jelentkezzek be hozzá, de sajnos már csak a kezelések megkezdése utáni időpontot kaphatok hozzá. Ahol a kezeléseket megkapom, ott írják fel a kezeléseket, soha nem volt probléma. Tehát csak az utiköltség papír kiállítása a “tét”. A szakorvos azt is megjegyezte, hogy csak akkor adhat fenti papírt, ha ő írja fel a kezeléseket, viszont komplex kezelést nem írhat fel. Nos akkor mit tegyek? Köszönöm szépen a válaszukat. Üdvözlettel.

    1. Kedves Bényei Tamásné!
      Valóban “csak” szakorvos adhat utazási költségtérítésre jogosító igazolást, azt is csak a kezelések megkezdése előtt a beutalóval egyidőben.
      Sajnos nem tudok megoldást javasolni.

  2. Menyi idő telik el a beadastol a ki fizetési. Decemberberben adutk be az úti költség elszámolást és a mai napig nem kaptunk semmit semm. Hol lehet érdeklődni. Telefon szám vagy e-mail. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *