Műszaki vizsgálati bizonyítvány – kötelező új papír a forgalmi mellé

A forgalmi engedély mellett mostantól egy másik papírt is magunknál kell tartanunk az autóban: ott kell lennie a műszaki vizsgálati bizonyítványnak is. Mostantól nem a forgalmival, hanem ezzel igazoljuk az autó megfelelő műszaki állapotát.

Az autók forgalmi engedélye három célt szolgál:

  • egyrészt ez tartalmazza a tulajdonos adatait,
  • az autó alapadatait
  • és a műszaki vizsgáztatásra vonatkozó információkat, határidőket.

Mostantól a forgalmi engedély csak az autó azonosítására szolgál majd. A műszaki vizsgára vonatkozó adatokat nem a forgalmival, hanem a külön műszaki vizsgálati bizonyítvánnyal kell igazolnunk.

Egységes legyen a műszaki vizsga igazolása az EU területén

A változások hátterében egy uniós irányelv áll. A 2014-ben született EU irányelvnek az a célja, hogy ezt a műszaki vizsga igazolását egységesítse az EU egész területén. Eddig ugyanis ahány ország, annyi különböző nyilvántartás és eljárás volt érvényben a műszaki vizsgálatokkal kapcsolatban. Az egyik tagország adatai nem tudtak a másikba átkerülni, s ettől nehézkes volt az egyik országban vásárolt autó használata a másik országban.

A 2014-ben elfogadott uniós irányelvnek tehát éppen az a célja, hogy egységesítse a műszaki vizsgáztatás rendszerét és megteremtse az uniós közös adatszolgáltatás lehetőségét. És itt jön be a képbe a forgalmi engedély ketté bontása, melyet egy év elején hozott miniszteri rendelet tett kötelezővé.

Műszaki vizsgálati bizonyítvány - az autózás helyett egyre több papírmunkával kell újra foglalkozni
Műszaki vizsgálati bizonyítvány – az autózás helyett egyre több papírmunkával kell újra foglalkozni

Mire jó a műszaki vizsgálati bizonyítvány?

Műszaki vizsgálati bizonyítványt a műszaki vizsga alkalmával állítanak ki. Ezt az egy oldalas  nyomtatványt már ma is használják, mindenki megkapja a kocsi műszakija során. Csak eddig csupán tájékoztatásul szolgált, nem kellett magunknál tartanunk. Aki viszont május 20. után vizsgáztatja le az autóját, annak már kötelező lesz a kocsiban tartania ezt a dokumentumot is. 

A műszaki vizsgálati bizonyítványt a vizsgahely állítja ki. Feltüntetik rajta a jármű értékelését, és felsorolják a vizsgán talált hibákat. Ilyen bizonyítványt tehát eddig is kiállítottak, ez még nem újdonság. Csak eddig a végeredményt be is jegyezték be a forgalmi engedélybe. Számunkra ez volt a forgalmi meghosszabbítása.

A forgalmi engedély viszont nem tartalmaz mást, mint az érvényesség tényét és a következő műszaki vizsga határidejét. Ebből nem derül ki semmi az autó műszaki állapotáról. A jövőben a forgalmi még kevesebb adatot fog szolgáltatni: csak a jármű azonosítására fog szolgálni, a műszaki megfelelőséget pedig a műszaki vizsgálati bizonyítvánnyal kell igazolnunk. Egy helyett tehát két papírt kell a járműben tartani.

Sajnos, a változás most azzal jár, hogy a bürokrácia csökkentése helyett inkább újra növelni sikerült a papírmunkát. Még annak sem túl régóta örülhetünk, hogy a kötelező biztosítás meglétét nem kell külön papírral igazolni. Mostantól újra itt egy kötelező papír, amivel csupán azt tudjuk bizonyítani, amit a rendőr amúgy is lát az adatbázisból való közvetlen lekérdezéssel.

Külföldről behozott autók

A külföldről behozott autók esetében is kell az eredeti, kinti műszaki vizsgálati bizonyítvány, ez szükséges lesz az itthoni forgalomba helyezéshez. Ezt a szabályt azoknál a behozott autóknál kell elsőként alkalmazni, melyeknek a külföldi műszaki vizsgáját május 20-a után végzik el. Ha megvan a külföldi, eredeti műszaki vizsgálati bizonyítvány, akkor nincs akadálya annak, hogy a jármű az eredeti, külföldi műszaki érvényességét kapja meg az itthoni forgalmiban is. Ha viszont nincs meg ez a papír, akkor drágább és bonyolultabb lesz a külföldi autó itthoni forgalomba helyezése, mert el kell rajta végezni a hatósági műszaki vizsgát.

A külföldről behozott autók eredeti kinti műszaki vizsgálati bizonyítványa szintén tartalmazza a korábbi műszaki vizsgakori kilométeróra állást is, így a kilométeróra visszatekerések ismét megnehezültek.

Változnak a műszaki vizsga szabályai is

A legfontosabb újdonság, hogy két hónapos haladék kapható, ha nem felel meg a jármű a műszaki vizsgán.

A műszaki vizsgán feltárt hibákat az új rend szerint három csoportba kell sorolni:

  • kisebb hiba (például rozsdás a kézifék, alacsony a fékfolyadék szintje stb.)
  • komoly hiba (kopott fékbetét, szennyezett fékdob, a fék hatása késik valamelyik keréken, rángat a fék, üledékes, koszos a fékfolyadék, a kormány nehezen forog stb.)
  • és veszélyes hiba, ami közvetlen és azonnali veszélyt jelent.

A kisebb hibákkal a vizsga sikeres, de a tulajdonost figyelmeztetik, hogy javítsa ki őket. Komoly és veszélyes hiba esetén a vizsga sikertelen.

Ha az autó valamilyen komoly hiba miatt nem felel meg a műszaki vizsgán, akkor sem kell a tulajdonosnak kétségbe esnie. Nem veszik el a forgalmit, hanem kap két hónap hosszabbítást arra, hogy a hibákat kijavítsa, és ismételt vizsgára vigye az autót. Komoly hibának az számít, ami befolyásolja a jármű biztonságát, vagy veszélyezteti a többi autóst. (pl. ilyen hiba, ha túl kopott a fék. Ez még nem veszélyes hiba, hiszen egyelőre még fog a fék. De könnyen veszélyes hibává válhat.)

Veszélyes hiba esetén továbbra sincs hosszabbítás: ilyen esetben a forgalmi engedélyt érvényteleníteni kell „alkalmatlan” jelzéssel. Ekkor egy új forgalomba helyezésre lesz szükség.

(Helyreigazítás 2018.05.18)

Mégsem kell az autóban tartani a műszaki vizsgálati bizonyítványt

Időközben a rendőrség cáfolta korábbi értesüléseinket. Az ORFK szerint nem kell a járműben tartani a műszaki vizsgálati bizonyítványt. Téves az a jogértelmezés, mely szerint a forgalmi mellett az intézkedő rendőr ezt is ellenőrizné a jövőben.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata arról írt közleményében, hogy a fenti hír helytelen jogértelmezés alapján született. Szó nincs arról, hogy az intézkedő rendőr egy közúti ellenőrzés során ezt a papírt kérné a jármű vezetőjétől. „Amennyiben az intézkedő rendőrnek a forgalmi engedélyben vagy a vezetői engedélyben foglaltakon túlmenően további adatra van szüksége, úgy azt a rendelkezésre álló nyilvántartásokból fogja megállapítani” – olvashatjuk az ORFK közleményében.

A műszaki vizsgálati bizonyítványt valójában csak a járműhonosítási eljárásban kell használni. Ha valaki külföldről hoz be egy használt autót Magyarországra, akkor a kinti műszaki vizsga érvényességi idejének az elfogadásához van szüksége erre a papírra.

Korábban egyébként a jogszabályt előkészítő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa kommunikálta a híreknek megfelelően a változást. Gyurkovics Zsolt, az NFM közlekedési tanácsadója még tavaly októberben beszélt arról egy kamarai rendezvényen, hogy egy uniós irányelv alapján a jármű vezetője köteles lesz ezt a papírt magánál tartani és ellenőrzéskor bemutatni. Szerencsére a rendelet végleges változata már nem ezt a megoldást erősítette meg.

Szolgáltatásaink:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *