A vártnál kisebb mértékben drágul a kötelező biztosítás 2019-ben

A korábbi évektől eltérően idén mind a 13 biztosítótársaság új díjakat hirdetett november elején. Az ok a biztosítási adóval kapcsolatos 2019. évi változások: a tavaly a díjakra rakódó baleseti adó megszűnt, helyette biztosítási adót kell fizetni. A kihirdetett díjak ezért átlagosan 8-10 százalékkal növekedtek a tavalyihoz képest, de található 30 százalékos különbség is.

A kötelező biztosítási díjak őszi változásai egyre kevesebbeket érintenek. A 2019. évi kgfb díjhirdetés ma leginkább szimbolikus jelentőségű. A kötelező gépjármű-biztosítási szerződéseket ma is évente egy alkalommal lehet felmondani és új szerződést kötni. Ám míg 2010 előtt erre mindenkinek a naptári évhez kapcsolódva, év végén volt lehetősége, nyolc éve már a biztosítás megkötésének tényleges évfordulóján lehet felmondani a korábbi kötvényeket. Közvetlenül az év végi 2019. évi kgfb díjhirdetés tehát már csak azokat érinti, akik 2010 óta nem cserélték ki a járművüket. Ez sem kevés, az országban futó 5 milló körüli járműből ez még mindig nagyjából 1,2 milliót jelent. Az online alkuszcégek szerint az elkövetkezendő hetekben körülbelül 150 ezer új kgfb szerződést kötnek a tulajdonosok.

 

Bár a biztosítók ma már év közben is bármikor módosíthatják a kötelező díjaikat, a novemberben meghirdetett, januártól érvényes új kgfb díjszabás jelentősége mégis megmaradt. A nagyobb változásokat erre az időpontra időzítik, a kötelező biztosítás árak összehasonlítása ezért is fontos legalább évente.

A mostani díjhirdetés tétje még nagyobb, mint amit megszoktunk. Ez a biztosítási adóval kapcsolatos változásnak köszönhető. A baleseti adó eltörlése és helyette a biztosítási adó beépítése a díjakba 2019. januártól érvényes. A mostani az első kgfb díjhirdetés, mely az új kötelező biztosítási tarifákat tartalmazza, s most derül ki, hogy az adóváltozás valójában milyen hatással van a biztosítási díjakra.

A 2019-es kötelező biztosítási díjak tartalmazzák először a biztosítási adó összegét is
A 2019-es kötelező biztosítási díjak tartalmazzák először a biztosítási adó összegét is

Változások a biztosítási kalkulátor alapján

A kötelező biztosítás kalkulátorral végzett  első becslések szerint a díjak a legtöbb csoport számára 8-10 százalékkal emelkedtek a tavalyihoz képest. Ez elmarad a várakozástól. Szakértők korábban indokoltnak látták a 10-15 százalékos díjemelést is. Hogy a valódi növekedés ennél alacsonyabb lett, az azt mutatja, hogy továbbra is igen nagy a verseny az egyes kgfb biztosítók között. Az ügyfelek továbbra is árérzékenyek, s már évi néhány ezer forintos különbség miatt is átkötnek egy másik társasághoz.

Újdonságok a biztosítási díj kalkulációban

A társaságok minden évben igyekeznek különböző újdonságokat is bevezetni, két okból:
– kínálatukat vonzóbban tüntessék fel és
– jobban tudjanak differenciálni a különböző kockázatot jelentő csoportok között.

Az Aegon például a kötelező  és a casco díjkalkuláció során most rákérdez arra, hogy járunk-e az autóval napi rendszerességgel, 60 km-en túli távolságra munkába.

Újdonság, hogy személygépkocsik esetén is megjelent a férőhelyek alapján történő kgfb díj differenciálás. Korábban az ülések száma egyáltalán nem számított a kalkulációkban.

 

A kötelező biztosítás magas díjával továbbra is erősen büntetik a biztosítók a nemzetközi személy- és teherszállításban részt vevő járműveket. Nemzetközi fuvarozóknak sokszoros kgfb pótdíjakkal kell számolniuk, s könnyen millió fölé ugrik a jármű kötelezője.

A kötelező biztosítási díjak emelése mellett a biztosítók igyekeznek például az adminisztrációval kapcsolatos költségeikből lefaragni. Ennek része, hogy ügyfeleiket a minél hosszabb időre szóló kgfb díjfizetés felé tereljék. Idén ez a korábbiaknál sokkal erősebben érezhető: ha valaki egyben befizeti az egész évre szóló kötelező biztosítási díjat, akkor 25-30 százalékkal is kedvezőbben jöhet ki, mint aki negyedévente csekken fizeti be a biztosítási díjat.

A vártnál kisebb mértékben drágul a kötelező biztosítás 2019-ben
5 (100%) 2 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook
Facebook
8Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatvédelmi szabályzatának feltételei szerint kezelheti.

Írd be a hiányzó számot! *