Jövőre már automata küldi a bírságcsekket túlsúly esetén

A gyorshajtáshoz hasonlóan hamarosan az autó megállítása nélkül, automatikus tengelysúly méréssel derítik fel és bírságolnak túlsúly esetén a hatóságok. Legkésőbb jövő év elején élesben is használni kezdik a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszert, melynek keretében összesen 89 helyre telepítenek az aszfaltba épített tengelysúly mérési pontokat a főutakon és autópályákon. A cél a balesetveszély és az utak túl gyors elhasználódásának a csökkentése. Az is valószínű, hogy a gyorshajtási bírságokhoz hasonlóan ez az automata rendszer is egyszeri befektetéssel milliárdokat termel majd a költségvetésnek.  

Miért veszélyes a túlsúly?

Balesetveszélyesek, mert sokkal hosszabb fékúttal tudnak csak megállni a túlsúlyos teherautók
Balesetveszélyesek, mert sokkal hosszabb fékúttal tudnak csak megállni a túlsúlyos teherautók

Minél nagyobb súllyal közlekedik egy autó, annál jobban rongálja az útburkolatot. Az utak terhelhetőségét a forgalomban lévő járművek súlyához igazítják. Ha a szabályok alapján elvárhatónál sokkal nehezebb autók közlekednek egy úton, akkor az úttest burkolatát és alapozását hamarosan megviseli a súlytöbblet. A rendszeres túlsúlytól az út tönkremegy. A kormány indoklása szerint a túlsúlyos járművek számának alig néhány százalékos csökkenése már 15-30 százalékos mérséklődést jelentene az út elhasználódásában. Ez pedig már milliárdokban mérhető megtakarítás.

A másik ok a balesetveszély. Minél nehezebb egy jármű, annál nehezebb megállítani, annál hosszabb fékútra van szüksége. A túlpakolt autók futóműve és fékberendezései nincsenek felkészülve az extra tömegre. Egy túlsúlyos autó ugyanakkora sebességről sokkal hosszabb fékúttal tud csak megállni, mint egy szabályosan közlekedő.

A rendszeresen túlpakolt teherautók használata gazdaságilag is káros a szabályosan dolgozó vállalkozókra nézve. Nem tisztességes versenyelőnyt jelent, ha az egyik vállalkozó ugyanakkora költséggel (üzemanyag, útdíjak, fizetések) nagyobb terhet tud elvinni csak azért, mert megszegi a szabályokat. Gazdasági előnyt szerez, miközben kárt okoz és veszélybe sodor másokat.

Hogyan ellenőrzik ma a túlsúlyos járműveket?

A túlsúlyos járművek büntetése ma rendkívül ritka. A bírság összege elég magas, de nagyobb gond, hogy nincsenek mérőhelyek és tengelysúly méréssel foglalkozó ellenőrök olyan számban, hogy ez érzékelhető hatást jelentene. Ma a véletlenen múlik, hogy közúti ellenőrök tengelysúly mérésre megállítanak-e egy gyanús járművet vagy sem.

A túlsúlyhoz képest az útdíjfizetés elmulasztásának vagy a gyorshajtásnak a felderítése ma már automatikus. Mindkét szabályszegést kamerák tucatjai figyelik, s aki nem fizet autópályadíjat, vagy túl gyorsan hajt, annak úgy megy ki a csekk, hogy élő ember nem is avatkozik bele a folyamatba. Hasonló rendszer épül most a túlsúly felderítésére is.

Jövőre indul a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer

Még 2015-ben döntötte el a kormány, hogy uniós támogatással, összesen majdnem 30 milliárd forintból megépít egy automatikus össztömeg- és tengelysúly-ellenőrző hálózatot a fontosabb főutakra és autópályákra telepítve. A rendszernek az a célja, hogy kiszűrje a jelentős túlsúllyal közlekedő járműveket, elsősorban a nehéz teherautókat. A becslések szerint a túlsúlyos autók évente több kárt okoznak az utakon, mint amennyibe a teljes rendszer kiépítése kerül.

A döntés nyomán létrejövő Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer 89 mérőhelyet jelent, melyeken automatikusan, kézi emberi mérés nélkül ellenőrzik az áthaladó járműveket. A kiépülő rendszerhez hozzáigazítják a bírságolásról szóló jogszabályokat is úgy, hogy a túlsúlyos autókat meg se kelljen állítani, a bírságot az üzemben tartónak azonnal ki lehessen szabni (ez a lényege az ún. az objektív felelősség elvének). Itt épülnek az automata tengelysúlymérő állomások.

Az éles tengelysúly mérés 2018 elején indul

A tengelysúly mérő hálózat kiépítése őszre befejeződik, de az éles működéshez legalább fél éves tesztidőszakra van szükség. A minisztérium valószínűleg januári éles indulásra készül, akkorra írják meg a szükséges jogszabályokat is. Egyelőre, tavasz végére egy helyen, az 1-es főúton, Ács térségében készült el teljesen a tengelysúlymérő kapu. Ez már tesztüzemben működik. Nagyjából 10 másik helyszínen kész a kivitelezés, csak a mérőhely hitelesítése várat még magára.

Kárrendezési irodánk segítségével magasabb kártérítési összeget érhet el mint a pereskedéssel.Összekötik a járműnyilvántartással is

Fontos információ, hogy a rendőrségi sűrű traffipax-hálózattal, a VÉDA rendszerrel egyelőre nem kapcsolják össze a tengelysúlymérő-helyeket. A két hálózatot két külön hatóság kezeli, az adatok nem futnak össze egy kézben.

A rendszerhez az aszfaltba épített érzékelők és az út fölötti tartószerkezetre épített kamerák tartoznak. A kamera azonosítja a rendszámot, a nyilvántartásból hozzárendeli az autó hivatalos adatait, köztük a megengedett össztömegét és tengelyterhelését, és méri még a sebességét is. Az aszfaltba épített érzékelő pedig menet közben leolvassa a jármű tömegét. A mérőhely hitelesített lesz, azaz nem nagyon lehet arra hivatkozni, hogy rosszul mért, mert a felrakón még rendben volt a kocsi súlya.

Mi történik, ha túlsúlyt mér a rendszer?

A hatóság kezében két eszköz lesz: az automata rendszer jelzése alapján a közelben tartózkodó helyszíni egység azonnal a jármű nyomába eredhet, megállíthatja, és akár a túlterheltség megszüntetéséig vagy a bírság megfizetéséig vissza is tarthatja az autót.

Ha nincs a közelben ilyen azonnal a helyszínre kiszálló egység, akkor pedig az ún. objektív felelősség elve alapján indul a bírság az üzemben tartó címére.

A túlsúlyos személyautókat is büntetni fogják

Korábban csak arról volt szó, hogy a rendszert a túlsúlyos teherautók ellen fogják bevetni. Az újabb minisztériumi közlések viszont már arra utalnak, hogy minden olyan autó büntethető lesz, amelyik túlsúlyos, tehát egy túlpakolt személyautót is meg lehet bírságolni ezen a módon. Ha a rendszer a teljes járműnyilvántartáshoz hozzáfér, akkor azonosítani tudja minden egyes autó megengedett legnagyobb össztömegét, akár az utánfutó össztömegét is, amit össze lehet vetni az úton pillanatnyilag mért adatokkal.

Az is elképzelhető, hogy egy vegyes módszert fognak alkalmazni: csak a 3,5 tonna össztömeg fölötti járművek mért túlsúlyát fogja a rendszer automatikusan bírságolni. A 3,5 tonna alatti járművek esetén a rendszer csak riasztást küld, ami alapján a közúti ellenőrök kiválasztják és ellenőrzésre megállítják a kiszemelt autót.

Szolgáltatásaink:

Jövőre már automata küldi a bírságcsekket túlsúly esetén
5 (100%) 2 szavazat
Tetszett? Oszd meg másokkal!Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Írd be a hiányzó számot! *